Sok z aronii i malin
Kolejny sok z aronii,tym razem z dodatkiem malin doskonały na wzmocnienie organizmu i jako ochrona przed przeziębieniem.
Maliny wsypać do słoja,zasypać cukrem i odstawić na 1-2 dni by puściły sok.
Po tym czasie zawartość słoja wlać do garnka,zagotować i przecedzić przez sito,pestki wyrzucić.
Oczyszczoną i umytą aronię wsypać do dużego garnka,wlać wodę i gotować 20 minut licząc od momentu wrzenia. Garnek odstawić do następnego dnia po czym odcedzić owoce od soku. Połączyć oba soki,w razie potrzeby dosłodzić. Gotowy sok przelać do wypasteryzowanych słoików lub butelek,szczelnie zakręcić. Słoiki (butelki) pasteryzować 20 minut po czym wystudzić. Tak przygotowany sok można przechowywać wiele miesięcy. Owoców aronii nie wyrzucamy, możemy przygotować z nich dżem.
2 kg aronii
2 kg malin
500 ml wody
250 g cukru
Po tym czasie zawartość słoja wlać do garnka,zagotować i przecedzić przez sito,pestki wyrzucić.
Oczyszczoną i umytą aronię wsypać do dużego garnka,wlać wodę i gotować 20 minut licząc od momentu wrzenia. Garnek odstawić do następnego dnia po czym odcedzić owoce od soku. Połączyć oba soki,w razie potrzeby dosłodzić. Gotowy sok przelać do wypasteryzowanych słoików lub butelek,szczelnie zakręcić. Słoiki (butelki) pasteryzować 20 minut po czym wystudzić. Tak przygotowany sok można przechowywać wiele miesięcy. Owoców aronii nie wyrzucamy, możemy przygotować z nich dżem.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.