piątek, 20 października 2017

Surówka z czerwonej kapusty

Jesienią i zimą ta surówka często gości na naszym stole.
Dlaczego warto spożywać czerwoną kapustę?
  Czerwona kapusta łączy w sobie bogactwo składników odżywczych warzyw kapustnych oraz antyoksydacyjne właściwości warzyw czerwonych. To właśnie czerwone barwniki zawarte w tej odmianie kapusty głowiastej – antocyjany sprawiają, że można ją nazwać warzywem zdrowia i młodości. Antocyjany mają bowiem właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Te zaś odpowiadają w znacznym stopniu za procesy starzenia się organizmu i powstawanie zmian nowotworowych w komórkach.
W czerwonej kapuście znajdziemy bogactwo witamin i składników mineralnych. Warto ją jeść, gdyż to znakomite źródło: potasu, siarki, wapnia, fosforu, sodu i magnezu. Zwiera również żelazo, cynk, miedź, mangan, selen i fluor. Ma więcej witaminy A i C od białej kapusty, natomiast nieco mniej witaminy K. Ponadto znajdziemy w niej witaminę D i E, i witaminy z grupy B – B6, B12, tiaminę (B1), ryboflawinę (B2), niacynę (B3 – kwas nikotynowy) oraz kwas pantotenowy, cholinę (nazywaną również witaminą B4) i betainę.
 źródło klik

Kapusta czerwona – zwana też modrą, jest dobrym źródłem sodu, potasu, magnezu, wapnia, żelaza, siarki, miedzi, cynku, fosforu, fluoru, chloru, jodu, karotenów oraz witamin E, K, B1, B2, B6, C. Duża zawartość siarki wpływa korzystnie na kondycję skóry, włosów, paznokci. W połączeniu z dużą ilością żelaza, magnezu i miedzi skutecznie wspiera leczenie anemii.

http://bonavita.pl/kapusta-czerwona-wlasciwosci-wartosci-odzywcze-i-zastosowanie



 1 mała główka czerwonej kapusty
1 marchew
1 średnia cebula
1 jabłko
2 łyżki posiekanego koperku
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżka oliwy


Kapustę drobno poszatkować,marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach,cebulę pokroić w kosteczkę.
Przyprawić do smaku solą,pieprzem i cukrem,skrapiamy octem i oliwą. Dodać posiekany koperek,wszystko dokładnie wymieszać i podawać jako dodatek do drugiego dania.










2 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.