Placki dyniowo-ziemniaczane z imbirem i kurkumą

Jeśli lubicie placki ziemniaczane,to te z pewnością Wam zasmakują,ponieważ wzbogaciłam je dynią,aromatycznym imbirem i kurkumą. Szybki i smaczny pomysł na obiad.
Przepis dodaję do konkursu  #OlejKonwenanse i #OlejWielkopolski www.olejkonwenanse.pl











 500 g obranych ziemniaków
200 g  obranej dyni
1 cebula
4 łyżki mąki pszennej
1 jajko
sól
2 cm świeżego imbiru
1/2 łyżeczki kurkumy
olej Wielkopolski rzepakowy do smażenia

Ziemniaki oraz cebulę zetrzeć na tarce lub za pomocą robota na bardzo drobno,odcisnąć nadmiar soku.
Dynię zetrzeć na małych oczkach tarki. Połączyć ze sobą startą dynię,ziemniaki i cebulę,dodać jajko,mąkę i posolić do smaku. Imbir zetrzeć i dodać kurkumę. Wszystko razem wymieszać na jednolitą masę. 
Na patelnię wlać olej i na rozgrzany nakładać łyżką porcje ciasta. Smażyć partami niewielkie placuszki po kilka minut z obu stron. Gorące osączyć na ręczniku papierowym  i od razu podawać jeszcze ciepłe.

















#OLEJKONWENANSE z Olejem Wielkopolskim

Komentarze

Popularne posty