Ciasto prince polo
Przedstawiam kolejne smaczne i efektowne ciasto,które doskonale pasuje na świąteczny stół.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie cały czas miksując stopniowo dodajemy cukier, po jednym żółtku i wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 20 min. Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystygnięcia po czym kroimy wzdłuż na dwa placki.
kakaowy
biszkopt:
4 jajka
2/3
szklanki cukru
2/3
szklanki mąki tortowej
1
łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
szczypta soli
beza:
5
białek
1/2
szklanki cukru
1 szklanka posiekanych orzechów ziemnych
3/4
szklanki wiórków kokosowych
75
g prince polo classic
szczypta soli
krem:
2
szklanki mleka
5
żółtek
2
łyżki mąki ziemniaczanej
2
łyżki mąki pszennej
200
g masła
3
łyżki cukru
100
g gorzkiej czekolady
75 g prince polo
classic
polewa:
50 g masła
4 łyżki cukru
4 łyżki kakao
4 łyżki mleka
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie cały czas miksując stopniowo dodajemy cukier, po jednym żółtku i wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 20 min. Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystygnięcia po czym kroimy wzdłuż na dwa placki.
Białka
na bezę ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i stopniowo
wsypujemy cukier. Do białek wsypujemy orzechy ziemne posiekane drobno posiekane, wiórki kokosowe i pokrojone prince polo. Całość
delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem
do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. Bezę
pieczemy około 25 min. Upieczoną pozostawiamy do wystygnięcia.
1
szklankę mleka gotujemy z cukrem, a w 2 szklance mleka miksujemy
żółtka, cukier oraz mąkę ziemniaczaną i pszenną. Na gotujące
się mleko wylewamy masę jajeczną. Gotujemy, aż powstanie budyń i
cały czas mieszamy energicznie, aby nie powstały grudki. Budyń
odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę oraz
dodajemy po łyżce zimny budyń i ciągle ucieramy, aż powstanie
jednolity krem. Do kremu wsypujemy posiekaną gorzką czekoladę i
pokrojone prince polo. Całość mieszamy. Na jeden kakaowy placek smarujemy połowę masy, przykrywamy bezą orzechowo-kokosową,wykładamy
resztę masy i nakładamy drugi kakaowy placek.
Składniki polewy rozpuszczamy na ogniu i smarujemy wierzch ciasta. Ozdabiamy posypką.
Wstawiamy do
lodówki najlepiej na całą noc.
Wygląda wyśmienicie. Zabieram przepis , będzie na nowy rok. Życzę wszystkiego smacznego w nowym roku
OdpowiedzUsuń