Sernik z brzoskwiniami
Świąteczny sernik z brzoskwiniami
Tortownicę o śred. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki pokruszyć i zmiksować na proszek,dodać roztopione masło,wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy dokładnie ugniatając łyżką.
Żółtka utrzeć z cukrem,stopniowo dodawać twaróg i na końcu śmietanę. Białka ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę,delikatnie wymieszać z proszkiem budyniowym i połączyć z masą serową.
spód sernika:
250 g herbatników kakaowych
100 g masła
masa twarogowa:
700 g twarogu trzykrotnie mielonego
4 jajka
200g cukru pudru
200 ml śmietanki 30%
1 budyń śmietankowy na 3/4l
brzoskwinie z puszki
lukier:
100 g białej czekolady
2 łyżki słodkiej śmietanki
kolorowa posypka
Tortownicę o śred. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki pokruszyć i zmiksować na proszek,dodać roztopione masło,wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy dokładnie ugniatając łyżką.
Żółtka utrzeć z cukrem,stopniowo dodawać twaróg i na końcu śmietanę. Białka ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę,delikatnie wymieszać z proszkiem budyniowym i połączyć z masą serową.
Brzoskwinie pokroić w kostkę,dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Masę wylać na przygotowany spód i wstawić do piekarnika.
Piec 70 minut w tem. 180*C. Po upieczeniu pozostawić sernik w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach do całkowitego wystygnięcia.
Zimny sernik wyjąć na talerz,górę posmarować roztopioną czekoladą i udekorować posypką.
Piec 70 minut w tem. 180*C. Po upieczeniu pozostawić sernik w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach do całkowitego wystygnięcia.
Zimny sernik wyjąć na talerz,górę posmarować roztopioną czekoladą i udekorować posypką.
Sernik wygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuń