Śledzie w zalewie z żurawiną i kolendrą
Kolejna moja propozycja na świąteczne śledzie,tym razem w aromatycznej zalewie z żurawiną i kolendrą. Do przygotowania śledzi użyłam oleju rzepakowego Semco.
8 szt solonych płatów śledziowych
marynata:
300 ml wody
150 ml octu 10%
3 łyżki cukru
2 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
farsz:
3 cebule
3 łyżki oleju rzepakowego Semco
100 g suszonej żurawiny
1 łyżka nasion kolendry
1/2 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą
Składniki marynaty zagotować i wystudzić.
Filety śledziowe wypłukać,włożyć do naczynia,zalać zimną zalewą i odstawić w zimne miejsce przynajmniej na dobę.
Cebule pokroić w piórka,włożyć na patelnię i smażyć na oleju aż zmięknie. Do cebuli dodać żurawinę,smażyć razem przez chwilę po czym dodać nasiona kolendry. Całość podlać marynatą w której moczyły się śledzie,przyprawić pieprzem z kolendrą ,gotować kilka minut,odstawić do wystygnięcia. Płaty śledziowe pokroić na kawałki. W słoiku układać na przemian kawałki śledzi i farsz cebulowy,zalać pozostałym na patelni płynem. Słoik zakręcić,wstawić do lodówki przynajmniej na dobę żeby smaki się przegryzły.
Cebule pokroić w piórka,włożyć na patelnię i smażyć na oleju aż zmięknie. Do cebuli dodać żurawinę,smażyć razem przez chwilę po czym dodać nasiona kolendry. Całość podlać marynatą w której moczyły się śledzie,przyprawić pieprzem z kolendrą ,gotować kilka minut,odstawić do wystygnięcia. Płaty śledziowe pokroić na kawałki. W słoiku układać na przemian kawałki śledzi i farsz cebulowy,zalać pozostałym na patelni płynem. Słoik zakręcić,wstawić do lodówki przynajmniej na dobę żeby smaki się przegryzły.
Doskonale! :-)
OdpowiedzUsuń