środa, 20 grudnia 2017

Śledzie w zalewie z żurawiną i kolendrą

Kolejna moja propozycja na świąteczne śledzie,tym razem w aromatycznej zalewie z żurawiną i kolendrą. Do przygotowania śledzi użyłam oleju rzepakowego Semco.
 








 8 szt solonych płatów śledziowych

marynata:
300 ml wody 
150 ml octu 10%
3 łyżki cukru
2 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego

farsz:
3 cebule
100 g suszonej żurawiny
1 łyżka nasion kolendry
1/2 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą
 
 Składniki marynaty zagotować i wystudzić. Filety śledziowe wypłukać,włożyć do naczynia,zalać zimną zalewą i odstawić w zimne miejsce przynajmniej na dobę.
Cebule pokroić w piórka,włożyć na patelnię i smażyć na oleju aż zmięknie. Do cebuli dodać żurawinę,smażyć razem przez chwilę po czym dodać nasiona kolendry. Całość podlać  marynatą w której moczyły się śledzie,przyprawić pieprzem z kolendrą ,gotować kilka minut,odstawić do wystygnięcia. Płaty śledziowe pokroić na kawałki. W słoiku układać na przemian kawałki śledzi i farsz cebulowy,zalać pozostałym na patelni płynem. Słoik zakręcić,wstawić do lodówki przynajmniej na dobę żeby smaki się przegryzły.








1 komentarz:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.