czwartek, 21 grudnia 2017

Wigilijna kapusta z grzybami i fasolą

W naszym rodzinnym domu odkąd pamiętam na Wigilię Bożego Narodzenia obowiązkowo zawsze była kapusta z fasolą. Najpierw robiła ją babcia,potem mama a teraz ja podaję ją u siebie troszkę wzbogaconą,bo dodaję do kapusty suszone grzyby leśne. Bez tej kapusty nie wyobrażam sobie Wigilii.
Kapustę zaprezentowałam w garnku żaroodpornym od Tarka i Miarka.









 1,5 kg kiszonej kapusty
30 g suszonych grzybów leśnych
200 g drobnej fasoli
2 listki laurowe
4-5 kulek ziela angielskiego
2 cebule
sól
pieprz

Grzyby suszone wypłukać w ciepłej wodzie,następnie zalać wodą i odstawić na całą noc.
Fasolę zalać wodą i moczyć całą noc.
Następnego dnia kapustę włożyć do garnka zalać wodą,dodać listki,ziele angielskie i namoczone grzyby. Ugotować do miękkości. 
Fasolę ugotować do miękkości i pod koniec gotowania posolić.
Na głębokiej patelni rozgrzać olej i przesmażyć drobno posiekaną cebulkę na złoty kolor. Do cebuli dodać odsączoną kapustę z grzybami,smażyć kilka minut kilkakrotnie mieszając. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Na koniec wymieszać z ugotowaną fasolą. Podawać na ciepło.













3 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.