sobota, 16 grudnia 2017

Zupa pomidorowa z kaszą jaglaną

Zupę pomidorową znają chyba wszyscy. Podajemy ją z makaronem lub z ryżem,a ja zmieniam te stereotypy i moja jest z kaszą jaglaną. Ja osobiście lubię kaszę jaglaną,jest bardzo smaczna i zdrowa. Zimą szczególnie polecana bo rozgrzewa a do tego odkwasza organizm. W swojej kuchni często używam właśnie tej kaszy i dlatego też znajdziecie na blogu wiele przepisów  z kaszą jaglaną.
Zupa ugotowana jest na mięsie indyczym a dokładnie na sporym skrzydle. Rodzaj mięsa jaki użyjemy zależy od naszego upodobania lub tego co mamy pod ręką,mogą być to żeberka lub kości wieprzowe albo porcja z kurczaka. Najlepsza pomidorowa wychodzi jeśli użyjemy świeżych przetartych pomidorów lub domowego przecieru pomidorowego.
 Zupę zaprezentowałam w garnku żaroodpornym od Tarka i Miarka. Garnek ten nadaje się zarówno do gorących jak i zimnych potraw,można w nim również zamrażać potrawy lub odgrzewać w mikrofali.










2-2,5 l wody
1 spore skrzydło z indyka
4- 5 marchewek
2-3 pietruszki
kawałek selera
kawałek pora
pół cebuli
kilka kulek ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu
1-2 listki laurowe
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki
250 ml przecieru pomidorowego domowej roboty
(przepis tu klik)
150 ml  słodkiej śmietanki ( dałam 18%)

Skrzydło indyka podzieliłam na dwie części,włożyłam do zimnej wody,dodałam ziele,kulki pieprzu,listek laurowy,zagotowałam. W momencie wrzenia wytworzyły się szumy na wierzchu więc zebrałam je łyżką.Tak gotowałam ok. 15 minut po tym czasie dodałam pokrojoną w sporą kostkę marchew,pietruszkę i seler. Wsypałam sól do smaku,cebulę przypiekłam nad płomieniem gazu i dodałam do zupy,włożyłam też kawałek pora. Zupę gotowałam ok. 1 godz na małym ogniu. Kiedy mięso się ugotowało wyciągnęłam z zupy,oddzieliłam od kości,rozdrobniłam na mniejsze kawałki. Do zupy wlałam przecier pomidorowy i ponownie zagotowałam,dodałam ugotowane kawałki mięsa. Doprawiłam zupę solą,pieprzem i śmietaną.
Kaszę ugotowałam osobno,nałożyłam porcje na talerze,posypałam natką i nalałam zupę.













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.