Burgery drobiowo-jaglane

W poszukiwaniu nowych pomysłów na obiad wymyśliłam sobie takie burgery lub kotlety jak kto woli z mięsa drobiowego z dodatkiem kaszy jaglanej. Z powodzeniem można ich użyć do domowych hamburgerów lub podać z ziemniakami i ulubiona surówką.








300 g filetu z piersi kurczaka
1/2 szkl.  kaszy jaglanej
1 marchewka
1 jajko
1 cebula
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanego koperku 
sól
świeżo mielony pieprz

ponadto:
3 łyżki bułki tartej
olej do smażenia

Kaszę wsypać na sito,porządnie wypłukać,wsypać do garnka,wlać 1 szklankę wody,posolić i ugotować do miękkości.
Filet zmielić,dodać wystudzoną kaszę,startą marchewkę na drobnych oczkach tarki,posiekaną i zeszkloną na maśle cebulę,starty czosnek i koperek. Wbić jajko,doprawić do smaku solą i pieprzem i dokładnie wyrobić. Z mięsa formować kotlety,każdy obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju po kilka minut z obu stron na rumiano. Podawać na ciepło np. z ziemniakami i surówką.







Komentarze

Popularne posty