Faszerowany kurczak

 Faszerowanego kurczaka robię na specjale uroczystości rodzinne i zazwyczaj podaję go na zimno. Kurczak pozbawiony jest kości co pozwala na łatwe i estetyczne krojenie w plastry.
 Jeśli chodzi o nadzienie to można użyć mięsa wieprzowego lub drobiowego jak w tym przypadku i dodać ulubione warzywa i składniki.











Potrzebny nam będzie duży kurczak około 2 kg. 
Dokładnie myjemy go i osuszamy.
Umiejętnie przy pomocy ostrego noża wyciągamy kości.
Ja robię to w następujący sposób:
Układam kurczaka na desce grzbietem do góry, robię pionowe nacięcie i oddzielam mięso od grzbietu. Skrzydełka (odcinam końcówki) w stawach wyłamuję i obieram mięso od kości nie przecinając skóry. Tak samo postępuję z udkami. Po usunięciu wszystkich kości nacieram kurczaka przyprawami i pozostawiam na 2-3 godziny.


farsz:
700 g filetu z piersi kurczaka
300 g wątróbek drobiowych
300 g pieczarek
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
1 jajko
sól
świeżo mielony pieprz
przyprawa do kurczaka
2-3 łyżki masła

Wątróbkę  usmażyć w całości na maśle, po wystygnięciu pokroić w dużą kostkę. 
Pieczarki pokroić w talarki i przesmażyć na maśle.
Surowy filet z kurczaka zmielić,dodać pieczarki,pokrojoną w kostkę paprykę i wątróbkę. Wbić jajko,doprawić do smaku solą,pieprzem i przyprawą.Całość dokładnie wyrobić.

  Tak przygotowanym farszem napełnić kurczaka upychając także w udka i skrzydełka,zaszyć mocną nitką.
 Kurczaka ułożyć na blaszce piersią do góry (szef ukryjemy pod spodem) i piec 1 godz. w temp. 200 stopni. Po upieczeniu delikatnie usunąć nitkę.
 Podawać na ciepło lub zimno wedle uznania.







Komentarze

Popularne posty