Dżem z czarnej porzeczki

Lato trwa,są wakacje, chciałoby się wypoczywać a tu w sadzie dojrzewają owoce,ogórki rosną w warzywniku jak szalone i trzeba to wszystko jakoś ogarnąć. Łącząc przyjemne z pożytecznym zaangażowałam rodzinkę do zrywania owoców i przygotowałam dżem z czarnych porzeczek. Takie domowe, zrobione samemu przetwory, to najlepsze skarby zamknięte w słoikach.

Kiedy owoce mamy zerwane, oczyszczone z szypułek  i przygotowane słoiki samo zrobienie dżemu to już drobnostka. Teraz jest tyle dostępnych dodatków ułatwiających przygotowanie dżemów i konfitur,że nie trzeba stać wiele godzin,gotować i mieszać. Wystarczy połączyć owoce z danym specyfikiem i cukrem,pogotować kilka minut,napełnić słoiki,zakręcić i gotowe.










2 kg czarnej porzeczki
2 op. konfiturex Gellwe
1 kg cukru

Przygotowałam według instrukcji na opakowaniu.
Dżemu wyszło 9 słoików po 300g.







Komentarze

Popularne posty