Dżem z czarnej porzeczki
Lato trwa,są wakacje, chciałoby się wypoczywać a tu w sadzie
dojrzewają owoce,ogórki rosną w warzywniku jak szalone i trzeba to wszystko
jakoś ogarnąć. Łącząc przyjemne z pożytecznym zaangażowałam rodzinkę do
zrywania owoców i przygotowałam dżem z czarnych porzeczek. Takie domowe,
zrobione samemu przetwory, to najlepsze skarby zamknięte w słoikach.
Kiedy owoce mamy zerwane, oczyszczone z szypułek i przygotowane słoiki samo zrobienie dżemu to już drobnostka. Teraz jest tyle dostępnych dodatków ułatwiających przygotowanie dżemów i konfitur,że nie trzeba stać wiele godzin,gotować i mieszać. Wystarczy połączyć owoce z danym specyfikiem i cukrem,pogotować kilka minut,napełnić słoiki,zakręcić i gotowe.
Kiedy owoce mamy zerwane, oczyszczone z szypułek i przygotowane słoiki samo zrobienie dżemu to już drobnostka. Teraz jest tyle dostępnych dodatków ułatwiających przygotowanie dżemów i konfitur,że nie trzeba stać wiele godzin,gotować i mieszać. Wystarczy połączyć owoce z danym specyfikiem i cukrem,pogotować kilka minut,napełnić słoiki,zakręcić i gotowe.
2 kg czarnej porzeczki
2 op. konfiturex Gellwe
1 kg cukru
Dżemu wyszło 9 słoików po 300g.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.