Pasztet z żurawiną
Chociaż do Świąt Wielkanocnych pozostało jeszcze trochę czasu to już powoli myślimy czym tu zaskoczyć domowników i gości. Ja na Wielkanoc obowiązkowo robię pasztet i co roku wymyślam inny. Ten został upieczony na jedne ze świąt i dla przypomnienia odświeżam przepis przenosząc go z poprzedniego bloga.
500 g filetu z piersi kurczaka
200 g wątróbki drobiowej
300 g łopatki wieprzowej
2 jajka
1 łyżeczka ziół prowansalskich
czerstwa bułka
1 cebula
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
sól morska
świeżo mielony pieprz
1/2 szkl. suszonej żurawiny
1 łyżka masła
2 listki laurowe
kilka kulek ziela angielskiego
1 łyżka masła
2 listki laurowe
kilka kulek ziela angielskiego
Filet
z kurczaka i łopatkę ugotować do miękkości w osolonej wodzie z
dodatkiem warzyw,ziela angielskiego i listka laurowego. Wątróbkę sparzyć
wrzątkiem i wrzucić na kilka minut do gotującego się mięsa. Ugotowane
mięso,warzywa i wątróbkę wystudzić i zmielić w maszynce.
Cebulę posiekać,zeszklić na maśle i zmielić razem z mięsem. Bułkę namoczyć we wodzie ,odcisnąć i przepuścić przez maszynkę. Do masy mięsnej wbić jajka,dodać przyprawy,1/2 szklanki wywaru i dokładnie wyrobić.
Żurawinę wypłukać w letniej wodzie i wymieszać z masą. Foremkę nasmarować masłem,włożyć masę mięsną i piec 50 minut w temp. 180 stopni.
Cebulę posiekać,zeszklić na maśle i zmielić razem z mięsem. Bułkę namoczyć we wodzie ,odcisnąć i przepuścić przez maszynkę. Do masy mięsnej wbić jajka,dodać przyprawy,1/2 szklanki wywaru i dokładnie wyrobić.
Żurawinę wypłukać w letniej wodzie i wymieszać z masą. Foremkę nasmarować masłem,włożyć masę mięsną i piec 50 minut w temp. 180 stopni.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.