Pasztet z żurawiną

Chociaż do Świąt Wielkanocnych pozostało jeszcze trochę czasu to już powoli myślimy czym tu zaskoczyć domowników i gości. Ja na Wielkanoc obowiązkowo robię pasztet i co roku wymyślam inny. Ten został upieczony na jedne ze świąt i dla przypomnienia odświeżam przepis przenosząc go z poprzedniego bloga.
  











 500 g filetu z piersi kurczaka
200 g wątróbki drobiowej
300 g łopatki wieprzowej
2 jajka
1 łyżeczka ziół prowansalskich
czerstwa bułka
1 cebula
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
sól morska
świeżo mielony pieprz
1/2 szkl. suszonej żurawiny
1 łyżka masła 
2 listki laurowe
kilka kulek ziela angielskiego

Filet z kurczaka i łopatkę ugotować do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem warzyw,ziela angielskiego i listka laurowego. Wątróbkę sparzyć wrzątkiem i wrzucić na kilka minut do gotującego się mięsa. Ugotowane mięso,warzywa i wątróbkę wystudzić i zmielić w maszynce. 
Cebulę posiekać,zeszklić na maśle i zmielić razem z mięsem. Bułkę namoczyć we wodzie ,odcisnąć i przepuścić przez maszynkę. Do masy mięsnej wbić jajka,dodać przyprawy,1/2 szklanki wywaru i dokładnie wyrobić. 
Żurawinę wypłukać w letniej wodzie i wymieszać z masą. Foremkę nasmarować masłem,włożyć masę mięsną i piec 50 minut w temp. 180 stopni.
Z podanej proporcji wyszła 1 foremka o wym. 22/10 cm i 2 foremki babeczki o średnicy 11 cm.









Komentarze

Popularne posty