Szynka drobiowa z szynkowara
Kilka lat temu kupiłam szynkowar by robić domowe wędliny i trochę ich było,a przepisy na wyroby umieściłam na poprzednim blogu. Platforma na której jest blog z dniem 31 marca przestaje istnieć i wraz z nią znikną wszystkie blogi oraz przepisy. Postanowiłam więc poprzenosić sporą część przepisów,które moim zdaniem godne są uwagi.
Od dziś w miarę możliwości i czasu jakim dysponuję na blogu będą pojawiać się oprócz nowych przepisów też te kiedyś publikowane.
Dla tych co już znają i tych co jeszcze nie widzieli drobiowa szynka z szynkowara.
500 g filetu z piersi kurczaka
500 g zmielonych udek z kurczaka ( pozbawionych kości i skóry)
1 łyżka soli peklowej
100 ml wody
2 łyżeczki żelatyny
1/2 łyżeczki cukru pudru
1/2 łyżeczki białego pieprzu
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki suszonego czosnku
szczypta gałki muszkatołowej
Filet
pokroić w grubą kostkę,wymieszać ze zmielonymi udkami,dodać sól
peklową,dokładnie wymieszać,miskę owinąć folią spożywczą i odstawić do
lodówki na 24 godziny.Mięso wyjąć z lodówki na godzinę przed dodaniem reszty składników.
Żelatynę rozpuścić w wodzie,dodać cukier i przyprawy. Roztwór wlać do mięsa i wyrabiać ok 5 minut aż masa mięsna będzie się kleić.
Masę mięsną przełożyć do woreczka,który należy umieścić w szynkowarze,dokładnie ubić by nie było pustych przestrzeni,woreczek związać,pozbywając się powietrza. Włożyć nasadkę oraz sprężynę,zamknąć szynkowar i włożyć na kolejne 24 godziny do lodówki.
2 godziny przed parzeniem wyjąć szynkowar z lodówki i pozostawić go w temperaturze pokojowej by się ocieplił.
Wodę w garnku ogrzać do 80-85 stopni,włożyć maszynkę i parzyć 2 godziny. Należy pilnować temperatury wody (najlepiej za pomocą termometra włożonego do wody) ,która nie powinna być niższa niż 80 stopni ani wyższa niż 85 stopni. Poziom wody w garnku musi sięgać 2 cm powyżej poziomu mięsa w szynkowarze.
Po upływie 2 godzin wyjąć maszynkę z wody,wyciągnąć sprężynę,zamknąć,schłodzić do temperatury pokojowej i włożyć na kilka godzin do lodówki ( najlepiej na całą noc).
Wyjąć mięso z szynkowara,usunąć woreczek i można delektować się domową szyneczką.
Wygląda apetycznie! ;-)
OdpowiedzUsuń