Babka na zielono
W
pierwszy dzień wiosny zapraszam na wiosenną babkę. Słodki wypiek połączony ze szpinakiem. Szpinak dodał ciastu pięknego
zielonego koloru i wybornego smaku.
Przepis przeniesiony z poprzedniego bloga.
Przepis przeniesiony z poprzedniego bloga.
1 szkl. cukru
4 jajka
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/2 szkl. oleju rzepakowego
100 g mrożonego szpinaku
lukier:
150 g cukru pudru
1 łyżeczka masła
kilka łyżek gorącej wody
aromat śmietankowy
kilka kropli zielonego barwnika
Jajka
utrzeć za pomocą miksera z cukrami na puch. Dodawać stopniowo mąkę
zmieszaną z proszkiem oraz olej. Miksować jeszcze przez chwilę.
Odłożyć 1/3 ciasta,dodać rozmrożony i zmiksowany szpinak,wymieszać.
Do
wysmarowanej tłuszczem formy wlać część jasnego ciasta,następnie
nałożyć ciasto szpinakowe i na wierzch resztę ciasta jasnego.
Wstawić do piekarnika i piec ok. 50 minut w temp. 190 stopni.
Po upieczeniu i wystudzeniu ozdobić babkę lukrem.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.