Koszyczki z nadzieniem
By urozmaicić wielkanocne śniadanie proponuję zrobić takie
efektowne koszyczki z nadzieniem. Wyśmienicie smakują a dodatkowo będą piękną ozdobą świątecznego stołu. Koszyczki zrobiłam z trzema nadzieniami.
Przepis przeniesiony z poprzedniego bloga.
Mąkę wymieszać ze solą,dodać zimne masło. Masło posiekać,wymieszać z mąką,dodać żółtka i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć co najmniej na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm,foremką lub szklanką wykrawać porcje ciasta i wykleić nim natłuszczone foremki. Z części ciasta wyciąć taką ilość pasków o wym 1x10 cm ile mamy babeczek. Foremki z ciastem oraz paski ułożone w literę U ułożyć na blaszce i piec 15-20 minut w temp.180 stopni.
Po upieczeniu babeczki delikatnie wyciągnąć z foremek i studzić ułożone na kratce.
Przepis przeniesiony z poprzedniego bloga.
Ciasto na koszyczki:
350 g mąki tortowej
200 g masła
2 żółtka
1/4 łyżeczki soli morskiej
Mąkę wymieszać ze solą,dodać zimne masło. Masło posiekać,wymieszać z mąką,dodać żółtka i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć co najmniej na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm,foremką lub szklanką wykrawać porcje ciasta i wykleić nim natłuszczone foremki. Z części ciasta wyciąć taką ilość pasków o wym 1x10 cm ile mamy babeczek. Foremki z ciastem oraz paski ułożone w literę U ułożyć na blaszce i piec 15-20 minut w temp.180 stopni.
Po upieczeniu babeczki delikatnie wyciągnąć z foremek i studzić ułożone na kratce.
Nadzienie I:
100 g wędzonego łososia
1/2 szkl. groszku konserwowego
2 ugotowane jajka
pół czerwonej cebuli
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki jogurtu greckiego
sól morska do smaku
świeżo mielony pieprz
Łososia (część odłożyć)
pokroić na małe kawałki ,jajko w kosteczkę,cebulę drobno posiekać.
Wszystkie składniki włożyć do miski,dodać jogurt,przyprawić solą i
pieprzem do smaku,delikatnie wymieszać. Gotowym nadzieniem napełnić
koszyczki,udekorować kawałkiem łososia i listkiem pietruszki,w nadzienie
włożyć pałączek.
Nadzienie II:
pół awokado
2 ugotowane jajka
pół czerwonej cebuli
2 łyżki jogurtu greckiego
chili w młynku
sól morska do smaku
1 łyżeczka soku z cytryny
Awokado
pokroić w kosteczkę i skropić sokiem z cytryny. Jajko również pokroić w
kosteczkę,cebulę posiekać. Do miski włożyć wszystkie składniki,dodać
jogurt,przyprawić chili i solą do smaku,delikatnie wymieszać. Gotowym nadzieniem napełnić koszyczki,udekorować posiekanym szczypiorkiem i w nadzienie włożyć pałączek .
Nadzienie III:
100 g twarogu
pół świeżego ogórka
3-4 rzodkiewki
kawałek czerwonej papryki
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanej rzeżuchy
2 łyżki jogurtu greckiego
sól morska do smaku
świeżo mielony pieprz
Ogórka,rzodkiewkę
i paprykę pokroić w drobną kostkę. Do miski rozkruszyć twaróg,dodać
pokrojone warzywa,jogurt i przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Delikatnie wymieszać i napełnić koszyczki. Na wierzchu udekorować
plasterkiem ogórka. Do każdego koszyczka włożyć pałączek.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.