Pasztet z łopatki i wątróbek to mój kolejny domowy przysmak na wielkanocne śniadanie.
800 g łopatki bez kości
500 g wątróbek drobiowych
2 cebule
1 duży ząbek czosnku
2 marchewki
1 pietruszka
1/4 średniego selera
1 bułka namoczona w mleku
2 jajka surowe
8 jajek ugotowanych
sól morska do smaku
świeżo mielony pieprz do smaku
świeżo mielona gałka muszkatołowa do smaku
Łopatkę
pokroić w grubą kostkę,oprószyć solą i pieprzem,usmażyć na patelni na
rumiano. Usmażone mięso przełożyć do garnka. Na patelnię wlać wodę i
wypłukać resztki po smażeniu ,wlać do mięsa. Wody powinno być tyle aby
zakryć mięso. Dodać obrane marchewki,pietruszkę ,seler,listek
laurowy,kilka kulek ziela angielskiego i ugotować do miękkości pod
przykryciem. Odstawić do wystygnięcia.
Wątróbki
oczyścić,zalać mlekiem i moczyć przez ok. godzinę. Wymoczone dokładnie
osuszyć i usmażyć na maśle. Odstawić do wystygnięcia.
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na maśle.
Z
zimnego wywaru wyjąć kawałki łopatki oraz ugotowane warzywa,osączyć i
zmielić w maszynce na drobnych oczkach dodając też ostudzone podsmażone
wątróbki,zeszkloną cebulę,odciśniętą z mleka bułkę i czosnek.
Do
zmielonej masy mięsnej wbić jajka,doprawić do smaku solą,pieprzem i
gałką muszkatołową,wlać z 3/4 szklanki wywaru i dokładnie wyrobić.
Przygotować 2 foremki aluminiowe o wym. 9/22 cm. Masą napełnić foremki
na wys. 2 cm,ułożyć ugotowane jajka po 4 szt na każdą foremkę. Nałożyć
resztę masy,wierzch wyrównać i posmarować odrobiną oliwy. Foremki
wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 45 minut. Po
upieczeniu wystudzić ,wyjąć pasztet z formy i kroić w dowolne plastry.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.