Wielkanocny sernik z kajmakiem
Świąteczne
wypieki muszą mieć to coś co je wyróżnia od tych pieczonych na co dzień czyli odpowiednie przybranie. Taki jest mój sernik,niby zwykły ale
bardzo wielkanocny.
Sernik upieczony kilka lat temu na Wielkanoc,przepis przeniesiony z poprzedniego bloga.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łopatką.
Do dekoracji sernika:
Sernik upieczony kilka lat temu na Wielkanoc,przepis przeniesiony z poprzedniego bloga.
Masa serowa:
700 g twarogu
100 g masła
1 szkl. pudru cukru
4 jajka
1 budyń śmietankowy na 3/4 l
otarta skórka z 1 pomarańczy
sok z połówki pomarańczy
Twaróg
zmielić dwa razy. Masło utrzeć z pudrem cukrem i żółtkami na puszystą
masę, miksując stopniowo dodawać zmielony twaróg, wsypać budyń, dodać
startą skórkę pomarańczową oraz sok z pomarańczy.Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łopatką.
Kruche ciasto na spód:
1 szkl. mąki tortowej
125 g masła
2 żółtka
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
Z
podanych składników zagniatamy ciasto,wylepiamy dno tortownicy,
nakłuwamy widelcem i wylewamy masę serową. Sernik pieczemy ok. 1 godziny
w temp. 200 stopni.Do dekoracji sernika:
1/2 puszki masy kajmakowej
30 g płatków migdałowych
kolorowe jajeczka cukrowe
Upieczony i wystudzony sernik smarujemy masą kajmakową,posypujemy płatkami migdałowymi i dekorujemy kolorowymi jajeczkami.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.