Mazurek z frużeliną porzeczkową i kajmakiem

Ten mazurek  to połączenie kwaśnej porzeczki ze słodkim kajmakiem.











 ciasto:

 250 g mąki tortowej

100 g mąki krupczatki

200 g masła

50 g cukru pudru

2 żółtka

szczypta soli



ponadto:

4 łyżki gotowej masy kajmakowej

  słoik (260ml) czarnej porzeczki w syropie
2 łyżki mąki ziemniaczanej
kolorowe cukrowe jajeczka



do dekoracji:

płatki migdałowe

cukrowe ozdoby


 Mąkę przesiać na stolnicę,wymieszać z cukrem,dodać szczyptę soli. Posiekać zimne masło,połączyć z mąką,dodać żółtka. Zagnieść ciasto,zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę.

Przygotować formę (śr. 24 cm) w kształcie kwiatka,dokładnie natłuścić i oprószyć mąką.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 5 mm,przyłożyć formę,wyciąć jej kształt z ciasta i umieścić je w  formie. 
Z reszty ciasta zrobić wałeczek i uformować wokół spodu tworząc ozdobny rant. Spód ciasta ponakłuwać widelcem. Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 *C. Piec 20 minut. 

Czarną porzeczkę z syropem przełożyć do garnka i zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w kilku łyżkach zimnej wody,wlać do gotującej się porzeczki energicznie mieszając.Kiedy zgęstnieje odstawić do wystygnięcia.
Zimną frużelinę nałożyć na upieczony mazurek. Kajmak umieścić w rękawie cukierniczym i wycisnąć ozdobny rant wokół  mazurka. Udekorować kolorowymi jajeczkami.










Komentarze

Popularne posty