Mazurek z frużeliną porzeczkową i kajmakiem
Ten mazurek to połączenie kwaśnej porzeczki ze słodkim kajmakiem.
Mąkę przesiać na stolnicę,wymieszać z cukrem,dodać szczyptę soli. Posiekać zimne masło,połączyć z mąką,dodać żółtka. Zagnieść ciasto,zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę.
Przygotować formę (śr. 24 cm) w kształcie kwiatka,dokładnie natłuścić i oprószyć mąką.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 5 mm,przyłożyć formę,wyciąć jej kształt z ciasta i umieścić je w formie.
Z reszty ciasta zrobić wałeczek i uformować wokół spodu tworząc ozdobny rant. Spód ciasta ponakłuwać widelcem. Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 *C. Piec 20 minut.
Czarną porzeczkę z syropem przełożyć do garnka i zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w kilku łyżkach zimnej wody,wlać do gotującej się porzeczki energicznie mieszając.Kiedy zgęstnieje odstawić do wystygnięcia.
Zimną frużelinę nałożyć na upieczony mazurek. Kajmak umieścić w rękawie cukierniczym i wycisnąć ozdobny rant wokół mazurka. Udekorować kolorowymi jajeczkami.
ciasto:
250 g mąki tortowej
100 g mąki krupczatki
200 g masła
50 g cukru pudru
2 żółtka
szczypta soli
ponadto:
4 łyżki gotowej masy kajmakowej
słoik (260ml) czarnej porzeczki w syropie
2 łyżki mąki ziemniaczanej
kolorowe cukrowe jajeczka
do dekoracji:
płatki migdałowe
cukrowe ozdoby
Mąkę przesiać na stolnicę,wymieszać z cukrem,dodać szczyptę soli. Posiekać zimne masło,połączyć z mąką,dodać żółtka. Zagnieść ciasto,zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę.
Przygotować formę (śr. 24 cm) w kształcie kwiatka,dokładnie natłuścić i oprószyć mąką.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 5 mm,przyłożyć formę,wyciąć jej kształt z ciasta i umieścić je w formie.
Z reszty ciasta zrobić wałeczek i uformować wokół spodu tworząc ozdobny rant. Spód ciasta ponakłuwać widelcem. Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 *C. Piec 20 minut.
Czarną porzeczkę z syropem przełożyć do garnka i zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w kilku łyżkach zimnej wody,wlać do gotującej się porzeczki energicznie mieszając.Kiedy zgęstnieje odstawić do wystygnięcia.
Zimną frużelinę nałożyć na upieczony mazurek. Kajmak umieścić w rękawie cukierniczym i wycisnąć ozdobny rant wokół mazurka. Udekorować kolorowymi jajeczkami.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.