Pasztet wielkanocny z jajkiem

Nasz ulubiony pasztet,który już niejednokrotnie publikowałam. Bez niego nie wyobrażam sobie Wielkanocy.














800 g łopatki bez kości

500 g wątróbek drobiowych

2 cebule

1 duży ząbek czosnku

2 marchewki

1 pietruszka

1/4 średniego selera

1 bułka namoczona w mleku

2 jajka surowe

8 jajek ugotowanych

sól morska do smaku

świeżo mielony pieprz do smaku

świeżo mielona gałka muszkatołowa do smaku




Łopatkę pokroić w grubą kostkę,oprószyć solą i pieprzem,usmażyć na patelni na rumiano. Usmażone mięso przełożyć do garnka. Na patelnię wlać wodę i wypłukać resztki po smażeniu ,wlać do mięsa. Wody powinno być tyle aby zakryć mięso. Dodać obrane marchewki,pietruszkę ,seler,listek laurowy,kilka kulek ziela angielskiego i ugotować do miękkości pod przykryciem. Odstawić do wystygnięcia.


Wątróbki oczyścić,zalać mlekiem i moczyć przez ok. godzinę. Wymoczone dokładnie osuszyć i usmażyć na maśle. Odstawić do wystygnięcia.


Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na maśle.
Z zimnego wywaru wyjąć kawałki łopatki oraz ugotowane warzywa,osączyć i zmielić w maszynce na drobnych oczkach dodając też ostudzone podsmażone wątróbki,zeszkloną cebulę,odciśniętą z mleka bułkę i czosnek.


Do zmielonej masy mięsnej wbić jajka,doprawić do smaku solą,pieprzem i gałką muszkatołową,wlać z 3/4 szklanki wywaru i dokładnie wyrobić. Przygotować 2 foremki aluminiowe o wym. 9/22 cm. Masą napełnić foremki na wys. 2 cm,ułożyć ugotowane jajka po 4 szt na każdą foremkę. Nałożyć resztę masy,wierzch wyrównać i posmarować odrobiną oliwy.
 Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 45 minut. Po upieczeniu wystudzić ,wyjąć pasztet z formy i kroić w dowolne plastry.










Komentarze

Popularne posty