Świąteczna rolada z jajkiem

Lubię zaskakiwać moich gości i wciąż wymyślam nowe smakołyki. Ta rolada była hitem tegorocznych Świąt Wielkanocnych.










1,2 kg filetu z piersi indyka
7 jajek przepiórczych
250 g zielonego groszku
50 g serka naturalnego
1 łyżkę tartego chrzanu 
sól
świeżo mielony pieprz
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka słodkiej papryki
50 g masła

Jajka przepiórcze ugotować i obrać ze skorupek.
Groszek ugotować do miękkości,odcedzić i rozdrobnić blenderem. Dodać serek,chrzan i przyprawić do smaku solą i pieprzem.
 Filet z indyka umyć,osuszyć i rozciąć tak aby powstał duży płat mięsa. Natrzeć z obu stron solą,pieprzem,papryką i curry.
Na mięsie rozsmarować zieloną masę,po długości w rządku ułożyć jajka przepiórcze.



 Ciasno zwinąć roladę,natrzeć jeszcze curry i papryką,obwiązać sznurkiem i na wierzchu ułożyć plasterki masła.
Roladę zawinąć w folię aluminiową,ustawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec 20 minut po czym zmniejszyć temperaturę do 150*C i piec 40 minut. 
Upieczoną roladę zostawić aż wystygnie,następnie odwinąć z folii,usunąć sznurek i pokroić w plastry. 











Komentarze

Popularne posty