Wielkanocne galaretki z szynką i warzywami
Lubię zaskakiwać gości więc na Święta Wielkanocne przygotowałam urocze galaretki w kształcie babeczek.
1 litr rosołu drobiowego
Żelatynę rozpuścić w gorącym rosole i odstawić do wystygnięcia. Przygotować foremki silikonowe w kształcie babeczek.
Szynkę i marchewkę pokroić w kostkę. Kukurydzę i groszek odsączyć z zalewy.
Do kilku foremek na dno ułożyć marchewkę,do kilku kukurydzę ,do pozostałych groszek. W ten sposób uzyskamy różnorodne,kolorowe galaretki.
Foremki napełnić szynką i pozostałymi warzywami tworząc widoczne warstwy.
Napełnione foremki zalać zimnym bulionem i odstawić na kilka godzin do lodówki.
Przed podaniem należy delikatnie wyciągnąć galaretki z foremek,ułożyć na talerzu i ozdobić plasterkami cytryny.
1 litr rosołu drobiowego
6 łyżeczek żelatyny
300 g drobiowej szynki
3 ugotowane marchewki
mała puszka groszku
mała puszka kukurydzy
Żelatynę rozpuścić w gorącym rosole i odstawić do wystygnięcia. Przygotować foremki silikonowe w kształcie babeczek.
Szynkę i marchewkę pokroić w kostkę. Kukurydzę i groszek odsączyć z zalewy.
Do kilku foremek na dno ułożyć marchewkę,do kilku kukurydzę ,do pozostałych groszek. W ten sposób uzyskamy różnorodne,kolorowe galaretki.
Foremki napełnić szynką i pozostałymi warzywami tworząc widoczne warstwy.
Napełnione foremki zalać zimnym bulionem i odstawić na kilka godzin do lodówki.
Przed podaniem należy delikatnie wyciągnąć galaretki z foremek,ułożyć na talerzu i ozdobić plasterkami cytryny.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.