Wielkanocne galaretki z szynką i warzywami

Lubię zaskakiwać gości więc na Święta Wielkanocne przygotowałam urocze galaretki w kształcie babeczek.
















 1 litr rosołu drobiowego
6 łyżeczek żelatyny
300 g drobiowej szynki
3 ugotowane marchewki
mała puszka groszku
mała puszka kukurydzy


 Żelatynę rozpuścić w gorącym rosole i odstawić do wystygnięcia.  Przygotować foremki silikonowe w kształcie babeczek.
Szynkę i marchewkę pokroić w kostkę. Kukurydzę i groszek odsączyć z zalewy.
Do kilku foremek na dno ułożyć marchewkę,do kilku kukurydzę ,do pozostałych groszek. W ten sposób uzyskamy różnorodne,kolorowe galaretki. 
Foremki napełnić szynką i pozostałymi warzywami tworząc widoczne warstwy. 
Napełnione foremki zalać zimnym bulionem i odstawić na kilka godzin do lodówki. 
Przed podaniem należy delikatnie wyciągnąć  galaretki z foremek,ułożyć na talerzu i ozdobić plasterkami cytryny.








Komentarze

Popularne posty