Chłodnik ogórkowo-szpinakowy na jogurcie

W tym roku maj nas rozpieszcza wyjątkowo ciepłą,wręcz letnią temperaturą,to i nasze menu kierujemy w stronę lata. Chłodnik będzie idealnym rozwiązaniem. 
Chłodniki możemy robić przeróżne,na słodko bądź też wytrawnie. Mając szeroki wybór warzyw i owoców,który właśnie się rozpoczyna możemy tworzyć niesamowicie smaczne połączenia. U mnie na pierwszy ogień poszedł właśnie chłodnik z ogórka i szpinaku,a w głowie mam już pomysł na truskawkowy.










duży jogurt naturalny (400ml) 
garść świeżego szpinaku
2 średnie świeże ogórki
kilka rzodkiewek
pęczek koperku
ząbek czosnku
sól
świeżo mielony pieprz

Ogórki wraz ze skórą i rzodkiewki zetrzeć  na tarce o grubych oczkach. Szpinak drobno posiekać.
Warzywa połączyć z jogurtem,dodać przeciśnięty przez praskę czosnek,posiekany koperek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowy chłodnik wstawić minimum na godzinę do lodówki by smaki się przegryzły.  Chłodnik podzielić na dwie porcje i udekorować plasterkami rzodkiewki,ogórka i posypać koperkiem.







Komentarze

Popularne posty