Chłodnik truskawkowo-arbuzowy z miętą
Zajadamy się truskawkami do woli,bo ich teraz pod dostatkiem. Nasze polskie najlepsze,a z własnego ogródka najbardziej cenne i najsmaczniejsze. Dziś zrobiłam chłodnik,który już chodził za mną od pewnego czasu. Słodziutkie truskawki,kawałek arbuza i orzeźwiająca mięta. Dla mnie poezja.
Umyte i pozbawione szypułek truskawki zmiksować z kefirem,arbuzem,listkami mięty i kostkami lodu. Dosłodzić miodem wedle uznania.
Chłodnik rozlać na porcje,posypać płatkami migdałów,ozdobić listkami mięty i truskawką.
Za sprawą kostek lodu od razu uzyskamy odpowiednią temperaturę chłodnika więc nie ma potrzeby wstawiania go do lodówki.
500 ml kefiru
500 g truskawek
kawałek arbuza
garść świeżej mięty
1-2 łyżki miodu
kilka kostek lodu
Umyte i pozbawione szypułek truskawki zmiksować z kefirem,arbuzem,listkami mięty i kostkami lodu. Dosłodzić miodem wedle uznania.
Chłodnik rozlać na porcje,posypać płatkami migdałów,ozdobić listkami mięty i truskawką.
Za sprawą kostek lodu od razu uzyskamy odpowiednią temperaturę chłodnika więc nie ma potrzeby wstawiania go do lodówki.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.