Muffiny z rabarbarem

Maj,przepiękny miesiąc w ogrodzie. Pogoda sprzyja roślinom a te okazują swe cudowne wdzięki więc i ja korzystam,uwieczniam piękno przyrody i coś dla podniebienia :) 
Nim moją kuchnię opanują truskawki kolejny wypiek z rabarbarem.












 4 jajka
3/4 szkl. cukru trzcinowego
2 szkl. mąki tortowej
2 łyżeczki sody
szczypta soli
3/4 szkl. oleju z pestek winogron
3 łyżki jogurtu naturalnego
5 łodyg rabarbaru

Rabarbar umyć i pokroić w kostkę.
Jajka ubić na puch z cukrem trzcinowym i waniliowym. Dodać przesianą mąkę ze sodą,szczyptę soli,lekko przemieszać po czym wlać olej i dodać jogurt. Dokładnie wymieszać i wsypać pokrojony rabarbar.
 Papilotki umieścić w specjalnej formie do wypieku muffinek ,każdą napełnić ciastem zostawiając od góry 1 cm. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec 20-25  minut. Przestudzone muffiny oprószyć cukrem pudrem.








Komentarze

Popularne posty