Śmietanowo-truskawkowy przekładaniec
Sezon na truskawki rozpoczął się na dobre więc zapraszam na truskawkowe ciasto.
biszkopt:
4 jajka
3/4 szkl. mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3/4 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pianka:
500 ml śmietanki 36%
2 galaretki truskawkowe
300 g pokrojonych truskawek
ponadto:
300 g truskawek
galaretka krystaliczna
Mąkę tortową,ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać razem i
przesiać przez sito.
Żółtka oddzielić od białek do osobnej miseczki,
do białek dodać cukier i ubić na sztywną pianę,po czym dodać
po jednym żółtku cały czas miksując. Do masy stopniowo przesiewać mąkę
powoli i delikatnie mieszając tylko za pomocą łopatki.
Gotowe ciasto przelać do okrągłej blaszki ( 24 cm) wyłożoną (tylko na dno)
papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i
piec 30 minut bez używania termoobiegu.
Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia po czym przekroić na dwa blaty.
Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia po czym przekroić na dwa blaty.
Galaretki truskawkowe rozpuścić w 500 ml wrzątku i odstawić do wystygnięcia.
Śmietanę ubić na sztywno,połączyć z tężejącą galaretką i pokrojonymi truskawkami. Połowę masy wylać na pierwszy blat,nakryć drugim biszkoptowym blatem lekko docisnąć i wylać resztę masy. Odstawić do lodówki do stężenia.
Galaretkę krystaliczną rozpuścić w 450 ml wrzątku i odstawić do wystygnięcia.
Na stężałej masie ułożyć truskawki wedle uznania (u mnie plasterki) i zalać tężejącą galaretką.
Ciasto odstawić na kilka godzin do lodówki.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.