Śmietanowo-truskawkowy przekładaniec

Sezon na truskawki rozpoczął się na dobre więc zapraszam na truskawkowe ciasto.
























 biszkopt:

 4 jajka

 3/4 szkl. mąki tortowej 

1 łyżka mąki ziemniaczanej 

 3/4 szkl. cukru 

1 łyżeczka proszku do pieczenia     



pianka:

500 ml śmietanki 36%

2 galaretki truskawkowe

300 g pokrojonych truskawek



ponadto:

300 g truskawek

  galaretka krystaliczna


Mąkę tortową,ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać razem i przesiać przez sito.  Żółtka oddzielić od białek do osobnej miseczki, do białek dodać cukier i ubić na sztywną pianę,po czym dodać po jednym żółtku cały czas miksując. Do masy stopniowo przesiewać  mąkę powoli i delikatnie mieszając tylko za pomocą łopatki. Gotowe ciasto przelać do okrągłej blaszki ( 24 cm) wyłożoną (tylko na dno) papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 30 minut bez używania termoobiegu.
 Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia po czym przekroić na dwa blaty.


Galaretki truskawkowe rozpuścić w  500 ml wrzątku i odstawić do wystygnięcia.

Śmietanę ubić na sztywno,połączyć z tężejącą galaretką i pokrojonymi truskawkami. Połowę masy wylać na pierwszy blat,nakryć drugim biszkoptowym blatem lekko docisnąć i wylać resztę masy. Odstawić do lodówki do stężenia.

Galaretkę krystaliczną rozpuścić w 450 ml wrzątku i odstawić do wystygnięcia.

Na stężałej masie ułożyć truskawki wedle uznania (u mnie plasterki) i zalać tężejącą galaretką.
 Ciasto odstawić na kilka godzin do lodówki.





Komentarze

Popularne posty