Tiramisu kawowo - truskawkowe
Pierwsze truskawki z ogródka zerwane,tym samym tegoroczny sezon truskawkowy uważam za otwarty :)
Tiramisu,klasyczny włoski deser połączony z truskawkami.
Jaja umyć i na kilka sekund zanurzyć we wrzątku. Oddzielić żółtka od białek (białka można wykorzystać np robiąc bezę) Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puch,połączyć z maskarpone i 1 łyżką amaretto. Odstawić do lodówki do stężenia.
Truskawki lekko zmiksować z cukrem zostawiając wyraźne kawałki.
Zimną kawę wymieszać z amaretto.
Przygotować 4 pucharki.
Biszkopty połamać na połówki,maczać w kawie i rozłożyć w pucharkach. Na biszkopty nałożyć porcję kremu,następnie porcję zmiksowanych truskawek i kolejną porcję kremu. Deser wstawić do lodówki i chłodzić kilka godzin.
Przed podaniem wierzch deseru oprószyć kakao i udekorować kawałkami truskawek.
Tiramisu,klasyczny włoski deser połączony z truskawkami.
krem:
250g serka maskarpone
3 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka amaretto
ponadto:
1/2 szkl. mocnej kawy
8 podłużnych biszkoptów
2 łyżki amaretto
200 g truskawek
2 łyżki cukru
1 łyżeczka kakao do oprószenia
Jaja umyć i na kilka sekund zanurzyć we wrzątku. Oddzielić żółtka od białek (białka można wykorzystać np robiąc bezę) Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puch,połączyć z maskarpone i 1 łyżką amaretto. Odstawić do lodówki do stężenia.
Truskawki lekko zmiksować z cukrem zostawiając wyraźne kawałki.
Zimną kawę wymieszać z amaretto.
Przygotować 4 pucharki.
Biszkopty połamać na połówki,maczać w kawie i rozłożyć w pucharkach. Na biszkopty nałożyć porcję kremu,następnie porcję zmiksowanych truskawek i kolejną porcję kremu. Deser wstawić do lodówki i chłodzić kilka godzin.
Przed podaniem wierzch deseru oprószyć kakao i udekorować kawałkami truskawek.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.