Tiramisu kawowo - truskawkowe

Pierwsze truskawki z ogródka zerwane,tym samym tegoroczny sezon truskawkowy uważam za otwarty :)
Tiramisu,klasyczny włoski deser połączony z truskawkami. 












 krem:
 250g serka maskarpone
3 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1  łyżka amaretto

ponadto:
1/2 szkl. mocnej kawy
8 podłużnych biszkoptów
2 łyżki amaretto 
200 g truskawek
2 łyżki cukru
1 łyżeczka kakao do oprószenia


Jaja umyć i na kilka sekund zanurzyć we wrzątku. Oddzielić żółtka od białek (białka można wykorzystać np robiąc bezę) Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puch,połączyć z maskarpone i 1 łyżką amaretto. Odstawić do lodówki do stężenia.
Truskawki lekko zmiksować z cukrem zostawiając wyraźne kawałki.
Zimną kawę wymieszać z amaretto.
Przygotować 4 pucharki. 
Biszkopty połamać na połówki,maczać w kawie i rozłożyć w pucharkach. Na biszkopty nałożyć porcję kremu,następnie porcję zmiksowanych truskawek i kolejną porcję kremu. Deser wstawić do lodówki i chłodzić kilka godzin. 
Przed podaniem wierzch deseru oprószyć kakao i udekorować kawałkami truskawek.













Komentarze

Popularne posty