Błękitne ciasto z borówkami

Bardzo smaczne i efektowne ciasto z borówkami.









biszkopt:
4 jajka
3/4 szkl. cukru
3/4 szkl. mąki tortowej
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

ponadto:
4 galaretki Blue Curacao Winiary
600 ml śmietany 30%
2 łyżeczki żelatyny
1 łyżkę cukru pudru
borówki

Białka razem z żółtkami i cukrem ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z mąkami i proszkiem. Wylać na blachę (25/35 cm) i piec 30-35 min. w temp.180°,wystudzić.

2 galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody i pozostawić do stężenia. Pokroić w kostkę.
Pozostałe 2 galaretki przygotować w/g opisu na opakowaniu i wystudzić.

Śmietanę ubić z cukrem pudrem,dodać żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach gorącej wody,zmiksować ze śmietaną. Do śmietany dodać pokrojoną w kostkę galaretkę,wymieszać i wyłożyć na biszkopt. 
Na wierzchu gęsto ułożyć borówki,zalać tężejącą galaretką. Ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki.











Komentarze

Popularne posty