Kiszone buraki

Kiszone buraki oraz powstały podczas kiszenia zakwas to prawdziwy skarb w kuchni.
Zakwas z buraka warto robić nie tylko na Święta do wigilijnego barszczu lecz należy potraktować go jako napój, który warto pić cały rok!
Jest super zdrowy,bo kiszonki to kopalnia witamin z grupy B, kwasu foliowego, żelaza, magnezu, potasu, witaminy C;
Sok z kiszonego buraka zawiera powstałe w wyniku fermentacji bakterie kwasu mlekowego, które pobudzają trawienie, regulują pracę jelit, ma właściwości przeciwwirusowe, wzmacniające odporność; leczy i przeciwdziała anemii.




3-4 buraki
2-3 ząbki czosnku
sól kamienna (1 płaska łyżka na 1 litr wody)



Buraki (tyle,by po pokrojeniu zajęły większą połowę naczynia w którym będą się kisić) obieramy, myjemy, kroimy w kawałki i umieszczamy w większym słoju lub naczyniu kamiennym, dodajemy czosnek i zalewamy przegotowana letnia wodą z rozpuszczona solą (1 płaska łyżka na 1 litr wody).
Ważne!
Bakteriom fermentacyjnym musimy stworzyć środowisko beztlenowe, dlatego składniki: buraki, czosnek musimy tak obciążyć by nic nie pływało na powierzchni, w przeciwnym wypadku nasz zakwas zacznie pleśnieć.
Ja do słoika wstawiam po prostu szklankę i płyn podchodzi do góry, składniki wszystkie są zanurzone.
Tak przygotowany sok odstawiamy na 3-4 dni w ciepłe miejsce.
Po tym czasie sok zlewamy do butelki i przechowujemy w lodówce, buraczki wykorzystujemy do surówek – nie wyrzucamy!!! , i nastawiamy kolejny zakwas.
Sok jest gotowy do picia, możemy go po wyjęciu z lodówki lekko podgrzać, ale nigdy nie zagotowujemy bo straci właściwości.

Do buraków można dodać kawałek chleba razowego, lub odrobinę soku z kiszonej kapusty czy ogórków kiszonych – w kolejnych kiszeniach można dorzuć do słoja jeden kawałek wcześniej ukiszonego buraka czy dwie łyżki soku z poprzedniej partii – w ten sposób zakwas szybciej ukisi się.









Komentarze

Popularne posty