Muffinki z jagodami

U mnie muffinki powstają z potrzeby chwili i kiedy nie mam za wiele czasu by coś upiec. Łatwo,szybko i smacznie. Dodatek oleju sprawia,że są miękkie,puszyste i lekko wilgotne,a owoce dodają im niesamowitego smaku.Tym razem miałam pod ręką jagody więc są jagodowe.








4 jajka

2 szkl. mąki tortowej

1 szkl. cukru

1 szkl. oleju

1 łyżka cukru waniliowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

2 szkl. jagód

Jajka ucieramy za pomocą miksera z  cukrem i cukrem waniliowym  na puch. Dodajemy stopniowo mąkę, proszek,szczyptę soli oraz olej. Miksujemy jeszcze przez chwilę. Papilotki do muffinek umieszczamy w specjalnych formach  do wypieku babeczek. Na dno każdej papilotki wlewamy trochę ciasta,wsypujemy po łyżce jagód,nalewamy porcję ciasta i znów jagody. Papilotki napełniamy  do 3/4 wysokości,wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut w temp. 190 stopni. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem każdą muffinkę.








Komentarze

Popularne posty