Pampuchy z jagodami
Kiedy
tylko pojawiają się leśne jagody obowiązkowo w pierwszej kolejności robię te
pierogi. Gdy byłam dzieckiem robiła je babcia i mama a teraz ja podtrzymuję
tradycję. Puszyste,drożdżowe i dużo jagód w środku,dla mnie przepyszne.
Z mleka,drożdży,1 łyżki cukru i 1 łyżki mąki robimy rozczyn i odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy do miski,dodajemy pozostałe 2 łyżki cukru,sól,wbijamy jajka i musimy lekko przemieszać. Wlewamy rozczyn i roztopione masło,wyrabiamy ciasto do momentu aż dokładnie połączą się składniki. Formujemy kulę ,lekko oprószamy mąką,przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 40 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na płat o grubości 1 cm. Szklanką lub okrągłą foremką wycinamy kółka,lekko rozciągamy,nakładamy łyżeczkę nadzienia,zlepiamy i formujemy w dłoniach kulkę. Kulki układamy na oprószonej mąką stolnicy lub blacie pozostawiając kilka minut do podrośnięcia.
W tym czasie gotujemy w dużym garnku wodę. Jeżeli mamy wkładkę do gotowania na parze to super,jeżeli nie to zakładamy na garnek ściereczkę i mocujemy ją przy pomocy mocnej gumki. Kiedy woda zacznie się gotować układamy po kilka pierogów,tak aby zachować między nimi odstęp. Pierogi będą rosnąć i zwiększą jeszcze objętość. Garnek z pierogami przykrywamy miską lub drugim garnkiem. Gotujemy 10 minut każdą porcję pierogów. Ważne aby podczas gotowania nie podnosić miski,pierogi mogą opaść.
Pierogi podajemy polane sosem jagodowym lub roztopionym masłem.
Ciasto:
500 g mąki
250 ml ciepłego mleka
40 g drożdży
3 łyżki cukru
2 jajka
3 łyżki stopionego masła
szczypta soli
Z mleka,drożdży,1 łyżki cukru i 1 łyżki mąki robimy rozczyn i odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy do miski,dodajemy pozostałe 2 łyżki cukru,sól,wbijamy jajka i musimy lekko przemieszać. Wlewamy rozczyn i roztopione masło,wyrabiamy ciasto do momentu aż dokładnie połączą się składniki. Formujemy kulę ,lekko oprószamy mąką,przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 40 minut do wyrośnięcia.
Nadzienie:
2 szklanki jagód
2- 3 łyżki cukru
1 łyżka bułki tartej
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na płat o grubości 1 cm. Szklanką lub okrągłą foremką wycinamy kółka,lekko rozciągamy,nakładamy łyżeczkę nadzienia,zlepiamy i formujemy w dłoniach kulkę. Kulki układamy na oprószonej mąką stolnicy lub blacie pozostawiając kilka minut do podrośnięcia.
W tym czasie gotujemy w dużym garnku wodę. Jeżeli mamy wkładkę do gotowania na parze to super,jeżeli nie to zakładamy na garnek ściereczkę i mocujemy ją przy pomocy mocnej gumki. Kiedy woda zacznie się gotować układamy po kilka pierogów,tak aby zachować między nimi odstęp. Pierogi będą rosnąć i zwiększą jeszcze objętość. Garnek z pierogami przykrywamy miską lub drugim garnkiem. Gotujemy 10 minut każdą porcję pierogów. Ważne aby podczas gotowania nie podnosić miski,pierogi mogą opaść.
Pierogi podajemy polane sosem jagodowym lub roztopionym masłem.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.