Placki ziemniaczane
Dziś
u mnie najprostsze i najzwyklejsze na świecie placki ziemniaczane. Na
pewno znajdzie się wielu smakoszy takich placuszków. Każdy je lubi ze
swoimi ulubionymi dodatkami. Jedni jedzą placki polane sosem,inni
posypane cukrem,a jeszcze inni zagryzają je do zupy.
Porcja na około 20 placuszków:
6 średnich ziemniaków
1 cebula
1 jajko
2-3 łyżki mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Ziemniaki
zetrzeć na tarce o drobnych oczkach,odlać nadmiar wody. Zetrzeć cebulę
na grubszych oczkach,dodać jajko,mąkę i przyprawić do smaku solą i
pieprzem. Wymieszać dokładnie do połączenia się składników. Na rozgrzany
olej nakładać łyżką małe porcje ciasta. Smażyć z obu stron na złoty
kolor. Placuszki wykładać na talerz wyłożony papierem (np. ręcznikiem
papierowym)by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Spożywać na ciepło z
ulubionymi dodatkami.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.