Placuszki z cukinii

W sezonie letnim,kiedy już tylko cukinia w ogrodzie zacznie wydawać plony te placuszki robię bardzo często. Po prostu je uwielbiam i mogła bym jeść i jeść. Robi się je błyskawicznie. Najlepiej smakują na ciepło,polane sosem czosnkowym oraz jako dodatek do zupy.
Jeżeli mam ochotę na wersję bardziej dietetyczną to piekę je w piekarniku. Również smakują wybornie.







1 średnia cukinia
1 marchewka
1 cebula
ząbek czosnku
1 jajko
4 łyżki mąki
sól
pieprz
szczypta chili
olej do smażenia

Cukinię myjemy,ścieramy razem ze skórką na tarce o dużych oczkach. Do cukinii ścieramy cebulę,solimy i odstawiamy na 10 minut, aby puściła sok. Po tym czasie dokładnie odciskamy nadmiar soku,dodajemy startą marchewkę,przeciskamy przez praskę czosnek. Wbijamy jajko,dodajemy mąkę,mieszamy wszystko dokładnie,doprawiamy do smaku solą,chili i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy olej,łyżką nakładamy małe porcje ciasta i smażymy na złoty kolor. Usmażone placuszki układamy na papierze by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.








Komentarze

Popularne posty