Placuszki z cukinii
W
sezonie letnim,kiedy już tylko cukinia w ogrodzie zacznie wydawać plony
te placuszki robię bardzo często. Po prostu je uwielbiam i mogła bym
jeść i jeść. Robi się je błyskawicznie. Najlepiej smakują na
ciepło,polane sosem czosnkowym oraz jako dodatek do zupy.
Jeżeli mam ochotę na wersję bardziej dietetyczną to piekę je w piekarniku. Również smakują wybornie.
1 średnia cukinia
Jeżeli mam ochotę na wersję bardziej dietetyczną to piekę je w piekarniku. Również smakują wybornie.
1 średnia cukinia
1 marchewka
1 cebula
ząbek czosnku
1 jajko
4 łyżki mąki
sól
pieprz
szczypta chili
olej do smażenia
Cukinię
myjemy,ścieramy razem ze skórką na tarce o dużych oczkach. Do cukinii
ścieramy cebulę,solimy i odstawiamy na 10 minut, aby puściła sok. Po tym
czasie dokładnie odciskamy nadmiar soku,dodajemy startą
marchewkę,przeciskamy przez praskę czosnek. Wbijamy jajko,dodajemy
mąkę,mieszamy wszystko dokładnie,doprawiamy do smaku solą,chili i
pieprzem.
Na
patelni rozgrzewamy olej,łyżką nakładamy małe porcje ciasta i smażymy
na złoty kolor. Usmażone placuszki układamy na papierze by pozbyć się
nadmiaru tłuszczu.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.