Racuchy drożdżowe z jabłkami

Racuchy z jabłkami,któż ich nie lubi. Są pyszne i znikają jeszcze ciepłe.









300 g maki pszennej
1 jajko
375 ml mleka
40 g drożdży
2 łyżki cukru
1 łyżka cukru z wanilią
 3 jabłka
szczypta soli

ponadto:
olej do smażenia (u mnie kokosowy)
cukier puder do oprószenia

Drożdże rozpuścić w 125 ml letniego mleka z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki,odstawić do wyrośnięcia.
Do miski przesiać mąkę,wsypać cukier,cukier waniliowy,szczyptę soli. Wbić jajo,wlać rozczyn drożdżowy,wymieszać i wlać resztę mleka. Ciasto dokładnie wyrobić, miskę przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny by ciasto wyrosło.
W tym czasie obrać ze skórek jabłka i pokroić w półplasterki. Pokrojone jabłka wymieszać z ciastem. 
 Na patelni rozgrzać olej ,nakładać łyżką nieduże porcje ciasta i smażyć placuszki na zloty kolor z obu stron.
 Podawać ciepłe oprószone cukrem pudrem.








Komentarze

Popularne posty