Sernik na zimno na jaglanym spodzie z brzoskwiniami i winogronami

Sierpniowe upały nie zachęcają do pieczenia więc zrobiłam sernik z lodówki. Na spód pokruszyłam herbatniki,zmieszałam je z roztopionym masłem i płatkami jaglanymi. Sernik wyszedł wyśmienity.











 spód sernika:
250 g herbatników kakaowych
100 g masła 
100 g płatków jaglanych Kupiec

masa serowa:
1 op. sernika na zimno
600 ml mleka
2 łyżeczki żelatyny
ponadto:
puszka brzoskwiń w syropie
150 g winogron 
2 galaretki krystaliczne

 Tortownicę o śred. 24 cm wyłożyć folią aluminiową.
 Herbatniki pokruszyć i zmiksować na proszek,dodać płatki jaglane i roztopione masło,wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy dokładnie ugniatając łyżką.
 Zawartość opakowania z sernikiem zmiksować z mlekiem,dodać żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach wody. Całość wymieszać z częścią pokrojonych brzoskwiń i wylać na przygotowany spód. Wstawić do lodówki do stężenia. 
Galaretki rozpuścić w 750 ml gorącej wody i wystudzić.
Kawałki brzoskwiń i kulki winogron ułożyć na serniku,zalać tężejącą galaretką. Sernik wstawić na kilka godzin do lodówki.

 












Komentarze

Popularne posty