Surówka z kapusty kiszonej z jabłkiem i pomarańczą

Pierwsza porcja kapusty już ukiszona. Przy takich temperaturach jakie mamy teraz poszło szybo i już możemy zajadać. 
Kapusta kiszona posiada wiele właściwości zdrowotnych,a przy tym niewiele kalorii. Pozytywnie wpływa na układ pokarmowy,stymuluje układ odpornościowy,obniża poziom cholesterolu we krwi,zmniejsza ryzyko ryzyko wystąpienia chorób serca a także poprawia stan skóry.
Jedzmy zatem kiszoną kapustę w postaci surowej robiąc z niej przeróżne sałatki i surówki.





 ok. 500 g kapusty kiszonej
1 marchewka
1 jabłko
1 pomarańcza
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka dobrego oleju (np tłoczonego na zimno)

Kapustę kiszoną lekko posiekać. Marchewkę i jabłko zetrzeć do kapusty na grubych oczkach tarki. Połowę pomarańczy obrać z białych błonek,porozrywać na kawałki,dodać do kapusty. Z drugiej połówki wycisnąć sok,skropić nim surówkę. Dodać olej i posiekaną natkę,wszystko dokładnie wymieszać. Surówkę podawać do obiadu lub zjeść jako przekąskę.









Komentarze

Popularne posty