Kruche ciasto ze śliwkami i bezą

Wrzesień to zdecydowanie czas śliwek i śliwkowych przysmaków. Dziś kruche ciasto ze śliwkami i bezą.











 ciasto:
 2 szkl. mąki tortowej
250 g masła
60 g cukru
4 żółtka
1 łyżka cukru z wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

 beza:
4 białka
szczypta soli
1 szkl. cukru

2 łyżeczki mączki ziemniaczanej

ponadto:
400 g śliwek
1-2 łyżki płatków migdałowych

Masło posiekać z mąką i cukrem. Dodać sól,proszek i żółtka,zagnieść ciasto,podzielić je na dwie części,większą i mniejszą. Każdą część osobno zapakować do woreczka i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę.
Przygotować blaszkę (ja użyłam kwadratowej 26/26 cm) wyłożyć ją papierem do pieczenia.
  Większą częścią ciasta wylepić dno,nakłuć widelcem i ułożyć połówki śliwek skórką do dołu.
Białka ubić ze szczyptą soli,dodać cukier. Ubijać aż piana stanie się gęsta i błyszcząca po czym dodać mączkę. Ubitą pianę wyłożyć na śliwki ,zetrzeć na tarce drugą część ciasta i posypać płatkami migdałów.
Wstawić do piekarnika i piec 50 minut w temp. 180*C.
















Komentarze

Popularne posty