Sernik z malinami i jeżynami
W ostatni dzień września zapraszam na urodzinowy sernik .
Żółtka utrzeć z cukrem,stopniowo dodawać twaróg i na końcu śmietanę. Białka ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę,delikatnie wymieszać z proszkiem budyniowym i połączyć z masą serową. Wlać na przygotowany spód ciasteczkowy i powtykać owoce w masę serową. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60 minut w 200 stopniach.
Po wystudzeniu sernik polukrować i ozdobić malinami oraz jeżynami.
Spód sernika:
300 g herbatników kakaowych
90 g masła
Tortownicę o śred. 24 cm wyłożyć papierem do
pieczenia. Herbatniki pokruszyć i zmiksować na proszek,dodać roztopione
masło,wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy dokładnie ugniatając łyżką.
Wstawić do lodówki na 20 minut.
Wstawić do lodówki na 20 minut.
Masa twarogowa:
700g twarogu sernikowego w wiaderku
4 jajka
3/4 szklanki drobnego
cukru
200 ml śmietanki 30%
1 łyżka cukru z wanilią
2 budynie malinowe po 40 g
150 g malin
150 g jeżyn
Żółtka utrzeć z cukrem,stopniowo dodawać twaróg i na końcu śmietanę. Białka ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę,delikatnie wymieszać z proszkiem budyniowym i połączyć z masą serową. Wlać na przygotowany spód ciasteczkowy i powtykać owoce w masę serową. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60 minut w 200 stopniach.
Po wystudzeniu sernik polukrować i ozdobić malinami oraz jeżynami.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.