Bułeczki i paluchy z makiem

Przepyszne,cudownie chrupiące i co ważne proste w wykonaniu drożdżowe bułeczki. Przepis uniwersalny,można robić paluchy,krótkie,długie,zaplatać bułeczki,zwijać rogaliki,co tylko chcecie i posypywać czym chcecie. Te i inne przecudne wypieki znajdziecie na instagramie u @onijka(klik)


 








 4 szklanki mąki pszennej (dałam 3,5)
25 g świeżych drożdży
1 szklankę ciepłego mleka
1/2 łyżeczki soli
1/4 szklanki cukru
4 łyżki oleju
 1 jajko+1 do posmarowania
mak do posypania bułek

W ciepłym mleku rozpuścić drożdże,dodać 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Odstawić do wyrośnięcia.
Do miski przesiać mąkę,dodać sól,rozczyn,jajko i olej. Dokładnie wyrobić ciasto. 
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45-60 minut.
Wyrośnięte ciasto podzielić nożem na 12 części. Formować długie cienkie wałeczki na paluchy lub zapleść je tworząc wianuszek. 
Uformowane bułki ułożyć na blaszce (ja ścielę blaszkę papierem do pieczenia) i pozostawić około 20 minut by ładnie wyrosły. Posmarować je roztrzepanym jajkiem i posypać makiem.
 Piec w temp. 180*C przez około 20 minut.









Komentarze

Popularne posty