Muffinki orzechowo-migdałowe
Dziś chyba ostatni dzień pięknej złotej jesieni. W powietrzu można już poczuć zbliżającą się zmianę aury na zimną i deszczową. Tak więc trzymamy się ciepło i słodzimy sobie niedzielne popołudnie pysznymi muffinkami.
Cudownie chrupiące z wierzchu i lekko wilgotne w środku. Tak można opisać te babeczki.
Przepis pochodzi stąd klik
Na blaszkę wsypać całe orzechy i
migdały,wstawić je do piekarnika i prażyć w temperaturze 170-180oC
przez 8-10 minut. Gdy ostygną, drobno posiekać.
Wszystkie składniki na kruszonkę razem wymieszać.
W misce wymieszać mąkę, posiekane migdały i orzechy, cukier, sodę, proszek do pieczenia, sól.
W drugiej misce wymieszać jajka, jogurt i roztopione masło.
Połączyć mokre składniki z mąką, krótko mieszając. Nakładać ciasto do formy na muffinki, wyłożonej papierowymi papilotkami. Wierzch babeczek posypać przygotowaną kruszonką. Piec w temperaturze 170-180*C przez około 20-25 minut.
Cudownie chrupiące z wierzchu i lekko wilgotne w środku. Tak można opisać te babeczki.
Przepis pochodzi stąd klik
1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 szklanki migdałów
1/2 szklanki orzechów włoskich
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 jajka
1 szklanka jogurtu naturalnego
1/3 szklanki roztopionego masła
1 łyżka cukru migdałowego
1/2 szklanki migdałów
1/2 szklanki orzechów włoskich
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 jajka
1 szklanka jogurtu naturalnego
1/3 szklanki roztopionego masła
1 łyżka cukru migdałowego
kruszonka:
50g cukru trzcinowego
20g grubo zmielonych migdałów
20g grubo zmielonych orzechów włoskich
10g roztopionego masła
50g cukru trzcinowego
20g grubo zmielonych migdałów
20g grubo zmielonych orzechów włoskich
10g roztopionego masła
Wszystkie składniki na kruszonkę razem wymieszać.
W misce wymieszać mąkę, posiekane migdały i orzechy, cukier, sodę, proszek do pieczenia, sól.
W drugiej misce wymieszać jajka, jogurt i roztopione masło.
Połączyć mokre składniki z mąką, krótko mieszając. Nakładać ciasto do formy na muffinki, wyłożonej papierowymi papilotkami. Wierzch babeczek posypać przygotowaną kruszonką. Piec w temperaturze 170-180*C przez około 20-25 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.