Tarta z makiem

Zamiast tradycyjnego makowca na świąteczny stół polecam kruchą tartę z makiem. Jest to moja propozycja dla zabieganych. Przygotowanie tarty wymaga o wiele mniej pracy i czasu,a jeśli użyjemy tak zwanego gotowca,czyli gotowej masy z puszki,reszta to już drobnostka. 
Oczywiście wiadomo,że domowa masa makowa o niebo lepsza więc gotowca używam tylko w sytuacjach awaryjnych,a w tym przypadku z potrzeby chwili i braku czasu.

Ja z podanej porcji zrobiłam dużą tartę i trzy małe tartaletki.












 ciasto:
  350 g mąki tortowej
200 g masła
50 g cukru pudru
2 żółtka
szczypta soli 
 
nadzienie:
puszka gotowej masy makowej
2 białka
 

 Mąkę przesiać na stolnicę,wymieszać z cukrem,dodać szczyptę soli. Posiekać zimne masło,połączyć z mąką,dodać żółtka. Zagnieść ciasto,zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę. 

Schłodzone ciasto cienko rozwałkować. Formę do tarty (śr. 27 cm) i trzy małe foremki (9 cm) wysmarować masłem,oprószyć mąką i wylepić ciastem i ponakłuwać widelcem. Resztę ciasta odłożyć.

Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą makową. Masą napełnić przygotowane foremki.
 Z pozostałego ciasta powycinać foremką różnej wielkości gwiazdki i poukładać na masie makowej.

Tarty włożyć do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec dużą 45 minut,małe wyjąć po 30 minutach. Wystudzić i lekko oprószyć cukrem pudrem.











Komentarze

Popularne posty