Tarta z makiem
Zamiast tradycyjnego makowca na świąteczny stół polecam kruchą tartę z makiem. Jest to moja propozycja dla zabieganych. Przygotowanie tarty wymaga o wiele mniej pracy i czasu,a jeśli użyjemy tak zwanego gotowca,czyli gotowej masy z puszki,reszta to już drobnostka.
Oczywiście wiadomo,że domowa masa makowa o niebo lepsza więc gotowca używam tylko w sytuacjach awaryjnych,a w tym przypadku z potrzeby chwili i braku czasu.
Ja z podanej porcji zrobiłam dużą tartę i trzy małe tartaletki.
Mąkę
przesiać na stolnicę,wymieszać z cukrem,dodać szczyptę soli. Posiekać
zimne masło,połączyć z mąką,dodać żółtka. Zagnieść ciasto,zawinąć je w
folię spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę.
Schłodzone ciasto cienko rozwałkować. Formę do tarty (śr. 27 cm) i trzy małe foremki (9 cm) wysmarować masłem,oprószyć mąką i wylepić ciastem i ponakłuwać widelcem. Resztę ciasta odłożyć.
Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą makową. Masą napełnić przygotowane foremki.
Z pozostałego ciasta powycinać foremką różnej wielkości gwiazdki i poukładać na masie makowej.
Tarty włożyć do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec dużą 45 minut,małe wyjąć po 30 minutach. Wystudzić i lekko oprószyć cukrem pudrem.
Oczywiście wiadomo,że domowa masa makowa o niebo lepsza więc gotowca używam tylko w sytuacjach awaryjnych,a w tym przypadku z potrzeby chwili i braku czasu.
Ja z podanej porcji zrobiłam dużą tartę i trzy małe tartaletki.
ciasto:
350 g mąki tortowej
200 g masła
50 g cukru pudru
2 żółtka
szczypta soli
nadzienie:
puszka gotowej masy makowej
2 białka
Schłodzone ciasto cienko rozwałkować. Formę do tarty (śr. 27 cm) i trzy małe foremki (9 cm) wysmarować masłem,oprószyć mąką i wylepić ciastem i ponakłuwać widelcem. Resztę ciasta odłożyć.
Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą makową. Masą napełnić przygotowane foremki.
Z pozostałego ciasta powycinać foremką różnej wielkości gwiazdki i poukładać na masie makowej.
Tarty włożyć do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec dużą 45 minut,małe wyjąć po 30 minutach. Wystudzić i lekko oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.