Zupa gulaszowa
Zimową porą sięgamy po potrawy,które nas rozgrzeją i dostarczą energii. Zupa gulaszowa jest ku temu odpowiednia.
W garnku rozgrzać olej dodać pokrojoną cebulę i lekko zeszklić. Dodać pokrojone w kostkę mięso,lekko podsmażyć. Podlać gorącym bulionem i pod przykryciem dusić do miękkości. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę paprykę, ziemniaki, przecier pomidorowy oraz przyprawy. Gotować do miękkości ziemniaków.
Zdjąć z ognia dodać starte na plasterki ogórki i,doprawić do smaku. Podawać posypaną natką pietruszki i kromką ulubionego pieczywa.
500 g chudej szynki wieprzowej
1 cebula
1 papryka czerwona
1 żółta papryka
3 ziemniaki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 ogórki konserwowe
800 ml bulionu
1 łyżeczka mielone słodkiej papryki
świeżo mielony pieprz
szczypta chili cayenne
sól
olej do smażenia
W garnku rozgrzać olej dodać pokrojoną cebulę i lekko zeszklić. Dodać pokrojone w kostkę mięso,lekko podsmażyć. Podlać gorącym bulionem i pod przykryciem dusić do miękkości. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę paprykę, ziemniaki, przecier pomidorowy oraz przyprawy. Gotować do miękkości ziemniaków.
Zdjąć z ognia dodać starte na plasterki ogórki i,doprawić do smaku. Podawać posypaną natką pietruszki i kromką ulubionego pieczywa.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.