Chleb z garnka na maślance

Bardzo lubię eksperymentować i wciąż odkrywam nowe przepisy,które z ogromną ciekawością testuję. Chleb zawsze był dla mnie wyzwaniem i nie zawsze każdy upieczony spełniał moje oczekiwania. Ten mnie urzekł prostotą wykonania, wyglądem i smakiem. Przepis pochodzi z instagrama od @viola_chm  ,ja zmieniłam tylko rodzaj mąki.
Gotowy chleb wykonany z przepisu poniżej ważył 1230g,sprężysty w środku,z bardzo chrupiącą skórką.
Piekłam go w naczyniu żaroodpornym mimo iż nazwa odnosi się do garnka.












 500 g mąki pszennej typ 405
200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
350 ml maślanki
200 ml wody
40 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
garść siemienia lnianego
garść pestek dyni

 Mąkę przesiać do miski, dodać sól i ziarna, wymieszać. 
Maślankę z wodą lekko podgrzać, dodać cukier,drożdże i wymieszać, przelać do mąki. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką, do połączenia składników, przykryć szczelnie ścierką kuchenną, wstawić do lodówki na 12godz (najlepiej zrobić wieczorem).
Na następny dzień rano wyjąć ciasto, zagnieść na blacie parę razy, włożyć ponownie do miski wysypanej mąką i pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem jeszcze godzinę. 
Po tym czasie do wysmarowanego masłem garnka (naczynia) żaroodpornego z pokrywą przełożyć ciasto chlebowe, oprószyć mąką wierzch (przez sitko),naciąć żyletką wzorki,ale nie jest to koniecznie. 
Włożyć do zimnego piekarnika, ustawić temperaturę do 230 st i piec 10 min, potem zmniejszyć temperaturę na 200 st i piec 30 min, następnie odkryć pokrywkę (uważać żeby się nie poparzyć!), i jeszcze piec 10 min. 
Upieczony chlebek wyjąć na kratkę i wystudzić.















Komentarze

Popularne posty