Babka cytrynowa na oleju

Przymierzając się do Świąt Wielkanocnych zrobiłam babkę. Taką bardzo wiosenną cytrynową.













1 i 1/2 szklanki mąki tortowej

1 szklanka cukru

4 jajka
1 szklanka oleju rzepakowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia
 otarta skórka z 1 cytryny
sok z 1 cytryny

polewa:
1 szklanka cukru pudru
sok z 1/2 cytryny


Jajka i cukier utrzeć mikserem na puch. Stopniowo dodawać mąkę zmieszaną z proszkiem,sok i skórkę z cytryny oraz olej. Miksować jeszcze przez chwilę. 
Do wysmarowanej tłuszczem formy wlać ciasto. 


Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec 45 minut.





Po upieczeniu i wystudzeniu udekorować babkę polewą zrobioną z cukru pudru i soku z cytryny.








Komentarze

Popularne posty