Babka cytrynowa na oleju
Przymierzając się do Świąt Wielkanocnych zrobiłam babkę. Taką bardzo wiosenną cytrynową.
1 i 1/2 szklanki mąki
tortowej
1 szklanka cukru
4 jajka
1 szklanka
oleju rzepakowego
1 łyżeczka proszku
do pieczenia
otarta skórka z 1 cytryny
sok z 1 cytryny
polewa:
1 szklanka cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
Jajka i cukier utrzeć mikserem na
puch. Stopniowo dodawać mąkę zmieszaną z proszkiem,sok i skórkę z cytryny oraz
olej. Miksować jeszcze przez chwilę.
Do wysmarowanej tłuszczem formy wlać ciasto.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec 45 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu udekorować babkę
polewą zrobioną z cukru pudru i soku z cytryny.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.