Mini mazurki z mlecznym nadzieniem

Święta to radosny czas więc wypieki muszą być kolorowe. 
Na tegoroczne zamiast jednego dużego mazurka przygotowałam takie w wersji mini,tak aby bez krojenia każdy mógł wziąć do ręki i schrupać ze smakiem. Dodatkowo mazurki stanowiły piękną dekorację świątecznego stołu.











ciasto:
350 g mąki tortowej
200 g masła
50 g cukru pudru
2 żółtka
1 łyżka cukru z wanilią
masa biała:
100g mleka w proszku 
50 ml wody
110 g masła
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru z wanilią
masa różowa:
  100g mleka w proszku 
50 ml wody
110 g masła
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru z wanilią
1 łyżeczka sproszkowanego buraka
ponadto:
100 g konfitury morelowej
kolorowe posypki i jajeczka cukrowe

Mąkę połączyć z cukrami,posiekać z masłem,dodać żółtka i zagnieść ciasto. 
Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki.
 Schłodzonym ciastem  wylepić wcześniej natłuszczone olejem foremki do tartaletek (śr. 9 cm),ponakłuwać widelcem. 
Piec 20 minut w tem. 180 stopni C.
 Przygotowanie masy:
Do garnuszka wlać wodę,dodać masło i cukier,roztopić i doprowadzić do wrzenia.
 Garnek zdjąć z ognia ,wsypać mleko w proszku i dokładnie wymieszać.
Ciepłą masę rozprowadzić na mazurkach. 

Masę różową przygotować w ten sam sposób z tym,że razem z mlekiem dodać sproszkowany burak.

Po 1 łyżeczce konfitury nałożyć na upieczone kruche spody i nałożyć porcję masy mlecznej. Udekorować posypką i jajeczkami.







Komentarze

Popularne posty