Sernik z brzoskwiniami

Kolejny wielkanocny wypiek,sernik na kruchym spodzie z brzoskwiniami i bezą.










kruche ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
250 g masła
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

masa serowa:
1 kg twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego
2 budynie waniliowe (2x po 40g)
125 g roztopionego masła lub margaryny
3 jajka
3/4 szklanki cukru
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny

beza:
5 białek
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka soku z cytryny

ponadto:
1 puszka brzoskwiń (860g)

Mąkę przesiać razem z proszkiem oraz cukrem pudrem do miski lub na stolnicę. Dodać pokrojone w kawałki zimne masło i szybko posiekać nożem.  Następnie dodać sól oraz żółtka i szybko zagnieść ciasto. 
Gotowe podzielić na dwie części (jedna troszkę większa), owinąć folią i włożyć do zamrażarki na 2 godz.
Formę o wym. 24 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach większą część zamrożonego ciasta. Równomiernie rozprowadzić i lekko docisnąć. Piec w temp. 180 C przez ok. 10 min, aby się lekko zapiekło.


Ser na sernik przełożyć do miski, chwilę miksować. Następnie dodać cukier oraz jajka, miksować do połączenia. Proszek budyniowy przesiać przez sitko do masy i ponownie miksować. Na koniec dodać roztopione masło i po wymieszaniu sok z cytryny.


Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać stopniowo cukier i miksować ok. 3 min. Po tym czasie dodać sok z cytryny i jeszcze chwilę miksować.


Masę serową wyłożyć na podpieczony spód, ułożyć pokrojone na nieduże kawałki brzoskwinie. Wyłożyć pianę z białek i wyrównać. Zetrzeć na wierzch pozostałą część zamrożonego ciasta. 

Piec w temp. 180 C przez godzinę. Jeśli ciasto z wierzchu będzie za mocno się przypiekać możemy pod koniec zakryć folią aluminiową i podpiekać dalej.
 Po upieczeniu sernik zostawić w piekarniku do wystudzenia przy delikatnie uchylonych drzwiczkach piekarnika. 

Wystudzony sernik delikatnie oprószyć cukrem pudrem lub ozdobić lukrem zrobionym z cukru pudru i soku z cytryny.









Komentarze

Popularne posty