Wielkanocna Pychotka

Pychotka znana też pod nazwą Pani Walewska. Przepyszne ciasto,idealnie sprawdza się podczas świąt i różnych uroczystości.











na ciasto:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru pudru
cukier migdałowy
1 łyżka proszku do pieczenia
250g masła
4 żółtka

beza:
4 białka +2 od kremu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
szklanka cukru
cukier migdałowy

krem budyniowy:
1/2 litra mleka
250 g masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
2 łyżki mąki pszennej
1 torebka cukru migdałowego
2 żółtka

dodatki:
słoik dżemu z czarnej porzeczki
płatki migdałowe
Ciasto:
Do miski wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem migdałowym. Dodać pokrojone w kostkę masło i posiekać je razem z mąką. W cieście zrobić wgłębienie i dodać żółtka jaj. Wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części. Rozwałkować na jednakowej wielkości prostokąty, posmarować równomiernie dżemem. Przełożyć do blaszek i piec  ok. 15 min. w temp. 150 st. Wyjąć i przestudzić.

Beza:
Białka ubić na sztywno. Nie przerywając ubijania, dosypywać cukier a na końcu mąkę ziemniaczaną. Rozprowadzić masę z białek na obu plackach, na warstwie dżemu. Posypać płatkami migdałowymi. Piec placki ok. 15 minut w temperaturze 150 st.

Masa budyniowa:
Odlać 1/2 szklanki od przygotowanej ilości mleka i wymieszać z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem migdałowym oraz żółtkami. Pozostałą ilość mleka zagotować. Do gotującego się mleka dolać mleko ze składnikami masy budyniowej. Wymieszać, poczekać aż zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia. Zmiksować masło, powoli dodając do masła masę budyniową (najlepiej po łyżce).

Masą przełożyć upieczone blaty. 
Kroić najlepiej następnego dnia,kiedy blaty nieco zmiękną.

 






Komentarze

Popularne posty