Drożdżówki z budyniem i rabarbarem

Ach ten maj! Chociaż pogoda nas nie rozpieszcza i tak uwielbiam ten czas. Bujna soczysta zieleń dookoła,śpiewy ptaków i zapach bzu. Dla mnie maj mógłby trwać cały rok 😀
Na dzisiejsze święto upiekłam drożdżówki z rabarbarem i budyniem.












 ciasto:
500 g mąki pszennej
150 ml ciepłego mleka
50 g drożdży
4 łyżki cukru
2 jajka
1 żółtko
100 g masła
szczypta soli
1 łyżka cukru z wanilią

ponadto:
5- 6 łodyg rabarbaru
600 ml mleka
1 budyń malinowy na 3/4l
3 łyżki cukru
kruszonka:
50g masła
1 łyżka cukru waniliowego
3 łyżki cukru trzcinowego
50 g mąki pszennej


Wlać do garnka 400 ml mleka i zagotować. W 200 ml rozpuścić proszek budyniowy i cukier. Wlać na gotujące mleko i ugotować gęsty budyń. Odstawić do przestygnięcia.

Do mleka rozkruszyć drożdże,dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki,wymieszać i odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia.

Do miski wsypać mąkę,sól,cukier,wbić jajka i lekko przemieszać. Wlać rozczyn drożdżowy i roztopione letnie masło,zagnieść ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut by wyrosło.


Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i uformować za pomocą wałka spory prostokąt.


Budyń rozsmarować na całej powierzchni ciasta a następnie posypać pokrojonym na kawałki rabarbarem.
Zwinąć tworząc roladę,którą należy pokroić na 1,5 cm plastry. 

 Pocięte zawijasy ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia,posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego do 190*C piekarnika.

 Piec 20 minut,po upieczeniu wystudzić i polukrować.

Z tej porcji wyszło 18 drożdżówek o śred. 10 cm







Komentarze

Popularne posty