Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem

Majowy rabarbar najlepszy więc zapraszam na kolejne ciasto z tym warzywem.


inspiracja tu  klik











ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
200 g masła
1 jajko
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
1 łyżeczka proszku do pieczenia

ponadto:
2 op. budyniu malinowego (2x 40 g)
800 ml mleka
100 ml śmietanki kremówki 30%
3 łyżki cukru
500 g rabarbaru 
1 łyżeczka cukru

 Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy zimne masło pokrojone w małą kostkę i szybko siekamy nożem. Następnie dodajemy cukry, jajko, żółtka, śmietanę i szybko zagniatamy.
Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną owijamy folią i wkładamy do zamrażarki. Natomiast drugą wykładamy na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia ( u mnie o wym. 25×25 cm)
 Zawijamy folią i wkładamy do lodówki. 

W 200 ml mleka mieszamy przesiany proszek budyniowy. Pozostałe mleko oraz kremówkę razem z cukrem zagotowujemy. Zestawiamy z ognia, wlewamy rozpuszczony proszek budyniowy. Ponownie przekładamy na średni ogień i cały czas mieszając gotujemy do momentu, aż budyń będzie dosyć mocno gęsty. Zakrywamy folią i odstawiamy. 

Rabarbar kroimy na kawałeczki 1-2 cm obsypujemy cukrem. 

Budyń wykładamy na schłodzone ciasto, rozkładamy równomiernie rabarbar. 
Ścieramy na tarce o grubych oczkach kawałek ciasta zamrożonego.
 Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-50 min do lekkiego zarumienienia. 
Po wyjęciu studzimy, schładzamy w lodówce kilka godzin, aby się lepiej kroiło i przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.













Komentarze

Popularne posty