Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem
Majowy rabarbar najlepszy więc zapraszam na kolejne ciasto z tym warzywem.
inspiracja tu klik
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy zimne masło pokrojone w małą kostkę i szybko siekamy nożem. Następnie dodajemy cukry, jajko, żółtka, śmietanę i szybko zagniatamy.
Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną owijamy folią i wkładamy do zamrażarki. Natomiast drugą wykładamy na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia ( u mnie o wym. 25×25 cm)
Zawijamy folią i wkładamy do lodówki.
W 200 ml mleka mieszamy przesiany proszek budyniowy. Pozostałe mleko oraz kremówkę razem z cukrem zagotowujemy. Zestawiamy z ognia, wlewamy rozpuszczony proszek budyniowy. Ponownie przekładamy na średni ogień i cały czas mieszając gotujemy do momentu, aż budyń będzie dosyć mocno gęsty. Zakrywamy folią i odstawiamy.
Rabarbar kroimy na kawałeczki 1-2 cm obsypujemy cukrem.
Budyń wykładamy na schłodzone ciasto, rozkładamy równomiernie rabarbar.
Ścieramy na tarce o grubych oczkach kawałek ciasta zamrożonego.
Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-50 min do lekkiego zarumienienia.
Po wyjęciu studzimy, schładzamy w lodówce kilka godzin, aby się lepiej kroiło i przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
inspiracja tu klik
3 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
200 g masła
1 jajko
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ponadto:
2 op. budyniu malinowego (2x 40 g)
800 ml mleka
100 ml śmietanki kremówki 30%
3 łyżki cukru
500 g rabarbaru
1 łyżeczka cukru
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy zimne masło pokrojone w małą kostkę i szybko siekamy nożem. Następnie dodajemy cukry, jajko, żółtka, śmietanę i szybko zagniatamy.
Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną owijamy folią i wkładamy do zamrażarki. Natomiast drugą wykładamy na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia ( u mnie o wym. 25×25 cm)
Zawijamy folią i wkładamy do lodówki.
W 200 ml mleka mieszamy przesiany proszek budyniowy. Pozostałe mleko oraz kremówkę razem z cukrem zagotowujemy. Zestawiamy z ognia, wlewamy rozpuszczony proszek budyniowy. Ponownie przekładamy na średni ogień i cały czas mieszając gotujemy do momentu, aż budyń będzie dosyć mocno gęsty. Zakrywamy folią i odstawiamy.
Rabarbar kroimy na kawałeczki 1-2 cm obsypujemy cukrem.
Budyń wykładamy na schłodzone ciasto, rozkładamy równomiernie rabarbar.
Ścieramy na tarce o grubych oczkach kawałek ciasta zamrożonego.
Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-50 min do lekkiego zarumienienia.
Po wyjęciu studzimy, schładzamy w lodówce kilka godzin, aby się lepiej kroiło i przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.