Torcik śmietanowy z owocami i jagodową wkładką

Rozpoczynamy maj,najpiękniejszy miesiąc w roku. Miesiąc pachnący bzem,konwaliami,jaśminem i akacją.
Na majówkę przygotowałam torcik bez pieczenia,na bazie śmietany udekorowany świeżymi owocami.














wkładka  jagodowa:
1 szklanka mrożonych jagód
1 galaretka jagodowa
250 ml gorącej wody
1 łyżeczka żelatyny

500 ml śmietany 36%
2 galaretki cytrynowe

ponadto:
50 g mrożonych jagód
kilka podłużnych biszkoptów
50 g czekolady

owoce do dekoracji:
borówki,truskawki,jasne winogrona

do nasączenia:
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki wody

Miseczkę (śr.14 cm) wyłożyć folią spożywczą.
Galaretkę jagodową i żelatynę rozpuścić w 250 ml wrzątku,
wymieszać z mrożonymi jagodami,przelać do przygotowanej miseczki i odstawić do stężenia.

Tortownicę ( użyłam w kształcie kwiatka o śr.23 cm) wyłożyć folią aluminiową, na środku umieścić jagodową kopułę,wokół na dnie ułożyć biszkopty. 
Biszkopty nasączyć ponczem zrobionym z wody i soku z cytryny.

Galaretki cytrynowe rozpuścić w 500 ml wrzątku, odstawić do schłodzenia.
Śmietanę ubić na sztywno i połączyć z lekko tężejącą galaretką ,1/4 masy odlać i zmiksować z 50 g jagód wcześniej rozmrożonych.
Część jasnej masy wylać do tortownicy, następnie porcję jagodowej i jeszcze raz kolejność powtórzyć. Na wierzch wylać resztę jasnej masy i górę dokładnie wyrównać. 
Formę z ciastem wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i płynną ozdobić brzeg ciasta. 
Udekorować owocami.


















Komentarze

Popularne posty