Wytrawne babeczki ze szparagami
Majówka to czas grillowania,pikników i wypadów na łono natury. Zrobiłam więc wytrawne babeczki,które doskonale nadają się,by zapakować je do piknikowego kosza.
Szparagi umyć,odłamać twarde końcówki i wrzucić do osolonego wrzątku. Gotować 2 minuty po czym zahartować ugotowane szparagi przekładające je do zimnej wody z kostkami lodu.
Płat ciast francuskiego podzielić na 12 części.
Formę do wypieku muffinek natłuścić masłem lub olejem,ułożyć w wgłębienia kwadraty z ciasta,dobrze docisnąć do dna i boków.
Do miski wlać śmietankę,wbić jajka,wymieszać roztrzepując rózgą lub widelcem. Dodać starty ser,posiekany szczypiorek i przyprawy.
Masą napełnić przygotowane koszyczki z ciasta nalewając do 3/4 wysokości.
Ugotowane szparagi pokroić na kawałki i powtykać w napełnione masą jajeczną koszyczki.
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec przez 25 minut.
Babeczki można spożywać na ciepło lub zabrać je ze sobą na piknik czy wycieczkę.
1 op. gotowego ciasta francuskiego
1 pęczek zielonych szparagów
200 ml śmietanki 30%
3 jajka
2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
50 g żółtego sera startego na tarce
1/2 łyżeczki kurkumy
szczypta startej gałki muszkatołowej
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Szparagi umyć,odłamać twarde końcówki i wrzucić do osolonego wrzątku. Gotować 2 minuty po czym zahartować ugotowane szparagi przekładające je do zimnej wody z kostkami lodu.
Płat ciast francuskiego podzielić na 12 części.
Formę do wypieku muffinek natłuścić masłem lub olejem,ułożyć w wgłębienia kwadraty z ciasta,dobrze docisnąć do dna i boków.
Do miski wlać śmietankę,wbić jajka,wymieszać roztrzepując rózgą lub widelcem. Dodać starty ser,posiekany szczypiorek i przyprawy.
Masą napełnić przygotowane koszyczki z ciasta nalewając do 3/4 wysokości.
Ugotowane szparagi pokroić na kawałki i powtykać w napełnione masą jajeczną koszyczki.
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec przez 25 minut.
Babeczki można spożywać na ciepło lub zabrać je ze sobą na piknik czy wycieczkę.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.