Wytrawne babeczki ze szparagami

Majówka to czas grillowania,pikników i wypadów na łono natury. Zrobiłam więc wytrawne babeczki,które doskonale nadają się,by zapakować je do piknikowego kosza.










1 op. gotowego ciasta francuskiego
1 pęczek zielonych szparagów
200 ml śmietanki 30%
3 jajka
2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
50 g żółtego sera startego na tarce
1/2 łyżeczki kurkumy
szczypta startej gałki muszkatołowej
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Szparagi umyć,odłamać twarde końcówki i wrzucić do osolonego wrzątku. Gotować 2 minuty po czym zahartować ugotowane szparagi przekładające je do zimnej wody z kostkami lodu.

Płat ciast francuskiego podzielić na 12 części.

Formę do wypieku muffinek natłuścić masłem lub olejem,ułożyć w wgłębienia kwadraty z ciasta,dobrze docisnąć do dna i boków. 

Do miski wlać śmietankę,wbić jajka,wymieszać roztrzepując rózgą lub widelcem. Dodać starty ser,posiekany szczypiorek i przyprawy. 
Masą napełnić przygotowane koszyczki z ciasta nalewając do 3/4 wysokości.
Ugotowane szparagi pokroić na kawałki i powtykać w napełnione masą jajeczną koszyczki. 

Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec przez 25 minut.

Babeczki można spożywać na ciepło lub zabrać je ze sobą na piknik czy wycieczkę.














Komentarze

Popularne posty